szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kormány megtiltja az önkormányzatoknak, hogy 2021-ben megemeljék a helyi és a települési adókat, új adót vezessenek be, illetve eltöröljék az eddigi adókedvezményeket - közölte kedd este a Pénzügyminisztérium.

A helyi és a települési adó mértékét nem lehet megemelni jövőre - rögzíti a mai Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet.

Az adókedvezmények és az adómentességek sem korlátozhatóak vagy szűkíthetőek, azokat ugyanis 2021-ben is biztosítani kell. A települési önkormányzatok jövőre nem vezethetnek be új települési adót se - írta elő a kormány.

A Pénzügyminisztérium szerint a mai Magyar Közlönyben megjelent rendeletre azért volt szükség, mert az "biztosítja a lakosság, a családok és a vállalkozások védelmét".

Az önkormányzatoktól lényegében minden adóbevételt elvettek az elmúlt években, ahogy a koronavírus-válság alatt is jelentősen csökkentek a bevételeik. Ebben a helyzetben jött Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőjének ötlete, miszerint a vállalkozásoknak nem kellene egy évig fizetniük az önkormányzatok utolsó nagy bevételét jelentő iparűzési adót. (Később azt is javasolta, hogy semmilyen önkormányzati adót nem kellene fizetni egy évig.) Erre pártállástól függetlenül minden önkormányzati vezető úgy reagált, hogy ha megvalósul az ötlet, akkor azt így elvont összeget a központi költségvetésből kell pótolni, különben az alapfeladataikat sem tudják ellátni a helyhatóságok.

Az, hogy a kormány most ilyen durván beleszól a helyi adózási kérdésekbe, még jobban leszűkíti az önkormányzatok mozgásterét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Kémfotókon az Audi Maybachra adott válasza, a Horch luxusautó

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Letette a hivatali esküt Joe Biden, ő az Egyesült Államok 46. elnöke

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe

Vlagyimir Putyin –20 fokban merült jéghideg vízbe