szerző:
Bankmonitor
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A felújítási támogatás lázban tartja a családokat, hiszen ki hallott már olyat, hogy a felújítási költségek felét utólag megtéríti az állam. A lehetőség beindította sokak fantáziáját, és máris azon megy a tanakodás, hogy miként lehet minél többet nyerni vele. Az alábbiakban összegyűjtöttük a Bankmonitor.hu hitelszakértőihez beérkezett legérdekesebb kérdéseket, és természetesen meg is válaszoljuk azokat.

1. Kapok felújítási támogatást az anyagköltségre, ha magam, vagy egy ezermester ismerősöm végzi el a munkát?

Nagyon sokan teszik fel a Bankmonitor szakértőinek ezt a kérdést, hiszen számos olyan ügyes kezű ember van, akinek nem jelent gondot a lakás kifestése, az új konyhabútor összeszerelése vagy éppen a kerítés megépítése. A saját magunk – vagy az ismerőseink – által elvégzett munka anyagköltsége azonban nem számolható el, ugyanis kizárólag vállalkozói szerződéshez kapcsolódó számlákat fogad el a Magyar Államkincstár. Emiatt mindenképpen vállalkozót kell megbíznunk.

2. Ha én magam is vállalkozó vagyok, akkor köthetek magammal vállalkozói szerződést?

Nem, erre sincs lehetőség! Ugyanis a felújítással kapcsolatos tervezési, építési, szerelési munkálatokat végző vállalkozó által kiállított számla csak akkor fogadható el, ha a vállalkozó az igénylőnek nem közeli hozzátartozója vagy élettársa. Illetve gazdálkodó szervezet esetében az igénylő vagy az igénylő közeli hozzátartozója vagy élettársa annak nem tagja, munkavállalója vagy vezető tisztségviselője. Együttes igénylés esetén az előbbi feltételeket mindkettőjüknek teljesíteniük kell.

3. Vásárolhatok hűtőszekrényt, sütőt vagy éppen tűzhelyet állami támogatással?

Igen, de csak akkor, ha ezek beépített eszközök, a beszereléssel pedig vállalkozót bízunk meg. Ebben az esetben a beépítés munkadíja és a berendezések ára egyaránt elszámolható. Itt a munkadíj persze elenyésző részét képezi majd a teljes költségvetésnek, ami azért okozhat problémát, mert a kifizetett támogatási összegen belül a munkadíjnak és az anyagköltségnek fele-fele arányt kell képviselnie. Persze ez orvosolható azzal, ha a konyhai gépek beépítésén felül olyan felújításokat is elvégeztetünk, amelyeknél a munkadíj dominál. Ilyen lehet például a lakás vagy ház kifestése, vagy akár az ablakok újramázolása.

4. Régóta vágyunk egy saját wellness-részlegre (szauna, jakuzzi), kaphatok erre is támogatást?

A felújítási támogatás szaniterek beépítésére vagy cseréjére használható fel, vagyis ha valaki a meglévő mosdóját vagy wc-jét cserélné le, esetleg a „normál” zuhanykabinja helyett esőztetős, masszázs funkciójú, zenelejátszós luxuskabint szereltetne be, akkor az erről kiállított számlát ugyancsak benyújthatja. A szauna és a jakuzzi azonban nem szaniter, így ezek költségei nem is számolhatók el.

Ezen kívül lehetőség van még komplett fürdőszobát is létrehozni, de ezt csak akkor, ha az adott ingatlanban jelenleg nincs ilyen.

5. Újépítésű ingatlant veszek jövőre. Erre is jár a felújítási támogatás?

Bármennyire is meglepőnek tűnhet, az újépítésű ingatlanok esetében is igényelhető a felújítási támogatás. Felmerülhet a kérdés, hogy egy frissen átadott lakáson vajon mit is kell felújítani? A helyzet az, hogy amennyiben a lakást például konyhabútor, redőny vagy éppen klíma nélkül vásároltuk meg (és ezek nem is szerepeltek a szerződésben), akkor ezek utólag is beszerelhetők, a költségek maximum 50 százalékát, legfeljebb 3 millió forintot pedig akár vissza is igényelhetjük.

6. Ha veszek egy lerobbant lakást, akkor ennek felújítására azonnal igényelhetem a támogatást, vagy legalább egy évig benne kell előbb laknom?

Valóban előírás, hogy az igénylőnek (együttes igénylők esetén mindkettőjüknek), valamint a támogatás kapcsán figyelembe vett valamennyi kiskorú gyermeknek legalább egy éve az adott ingatlanban kell élnie ahhoz, hogy a felújítási költségek felét vissza lehessen igényelni. (Ezt a lakcímkártya igazolja.) Ugyanakkor az előírás nem vonatkozik azokra az ingatlanokra, amelyeket 1 éven belül vásároltak meg, valamint azokra a családokra sem, ahol a gyermek 1 éven belül született.

7. A velünk együtt élő gyermekünk már elmúlt 18 éves, időnként munkát is vállal, így van valamennyi saját jövedelme. Ettől még igényelhető rá támogatás?

A rendelet szerint nem probléma, ha a gyermek elmúlt 18 éves, a lényeg az, hogy a szülővel (vagy szülőkkel) a felújítással érintett ingatlanban éljen, valamint igényléskor ne töltse be a 25. életévét. (Megváltozott munkaképességű gyermek esetén nincs életkori megkötés.) Ezért, ha a gyermek hamarosan betölti a 25 éves kort, akkor az igénylés időpontját mindenképp ehhez kell igazítani.

A másik fontos feltétel az, hogy a gyermeket a szülő tartsa el, vagyis ne rendelkezzen akkora összegű saját jövedelemmel, amivel önmagát képes fenntartani. A Bankmonitor szakértői szerint ebbe az még belefér, ha a gyerek ösztöndíjas, vagy kisebb bevételei vannak alkalmi munkákból, hiszen ezekből nem lenne képes szülői segítség nélkül megélni.

8. Hamarosan lejár az LTP megtakarításom, amit felújításra fordítanék. Beadhatók ugyanazok a számlák ide és felújítási támogatáshoz is?

Jó hír az LTP-vel rendelkezők számára, hogy ugyanaz a számla benyújtható lesz a lakástakarékpénztárhoz, valamint felhasználható lesz a felújítási támogatás igényléséhez is. Ha például valaki 4 évig havi 20 ezer forintot fizetett a lakástakarékjára, akkor a 960 ezer forint saját megtakarítását 288 ezer forint állami támogatás (4 x 72 000 forint) egészíti ki, vagyis összesen 1 248 000 forinttal gazdálkodhat. Amennyiben ezt saját ingatlanjának felújítására költi, akkor ezután a legjobb esetben akár 624 ezer forintot (1 248 000/2) is visszautalhat számára a Magyar Államkincstár. Vagyis optimális esetben a 960 ezer forint saját befizetésre akár 912 ezer forint (288 ezer + 624 ezer forint) támogatás vehető majd igénybe.

9. A legutolsó számla kifizetése óta már több mint 60 nap telt el, ám elfelejtettem beadni az igénylést. Buktam akkor a támogatást?

Nem feltétlenül. Ebben az esetben érdemes valamilyen ki értékű munkát elvégeztetni még a lakáson – szúnyogháló felszerelése az egyik ablakra, de akár egy régi csaptelep cseréje is megteszi –, és máris ez lesz az utolsó számlánk. Viszont arra ügyeljünk, hogy 2022. december 31-ig mindenképpen adjuk be az igénylést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Minden idők legfontosabb magyar filmjei – HVG TOP30 (1.) – Jóbtól az erotikáig

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt

Roberto Benigni életműve végre kiérdemelte az Arany Oroszlánt