szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Zavargások után jelentette be a távozó amerikai elnök, hogy átadja a hatalmat; egész Európában, így Magyarországon is folyik a munka, hogy minél többen kaphassanak gyorsan oltást; kiszámolták, hogy a kormány megmenthette volna a válság alatt veszélybe került összes munkahelyet, ha jobban költi el a pénzt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Tízezernél is több halálos áldozata van Magyarországon a koronavírusnak, az áldozatok napi száma 100 fölötti, vagyis egy héten halnak meg annyian a vírus miatt, mint ahányan egy évben közlekedési balesetben. Az EU hatóságai engedélyezték a Moderna vakcinájának használatát, az első szállítmány már a jövő héten megérkezhet Európába, a Pfizer/BioNTech vakcinájából pedig még többet rendelt az EU. Müller Cecília pedig megígérte, hogy egy éven belül jöhet a magyar fejlesztésű és gyártású vakcina is. A Magyar Orvosok Szakszervezetének alelnöke eközben felvetette: aki nem oltatja be magát és intenzív osztályra kerül, azzal fizettessék ki a kezelést.

©

A járvány okozta válságra hivatkozva a kormány rendeletekkel írja át a költségvetést. A 2020 utolsó napjaiban kiadott döntések részleteit sok helyen még mostanában dekódolják a paragrafusok között elveszve, így most derülhetett ki, hogy több ellenzéki vezetésű budapesti kerülettől az egészségügyi fejlesztésekre szánt pénzeket vettek el. De legalább a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak adtak kétmilliárd forintot a korrupció elleni harcra.

Utópisztikus képet vázolt fel Orbán Viktor az állami rádiónak arról, hogy milyen lehet az ország 2030-ra. Az EU nyugati felét leköröző fejlődés ígérete mellett azzal is újra előállt: 2030-ra a magyar multiknak annyi profitot kell hazahozniuk, amennyit a külföldiek innen kivisznek. Ezt két éve már belengette, és szépen is hangzik, csakhogy azt jelenti, hogy a magyar multiknak legalább tízszeresére kellene növelniük a külföldi gazdasági súlyukat. Ráadásul az elmúlt években nem is igazán látszott, hogy ez a folyamat jól haladna.

©

Hazai pályán azért van akarat és erő a nagy átalakításokra: a HVG kiszámolta, tíz év alatt 14 ágazat tulajdonviszonyaiba nyúlt bele az Orbán-kormány, hogy vagyonossá tegye híveit, és ezzel bebetonozza a Fidesz regnálását. Az alaptörvény sérelme nélkül ez aligha történhetett volna meg.

A válság miatt elvesztett összes munkahelyet megmenthette volna a kormány a gazdaságvédelminek nevezett állami kiadások ötödéből – számolt a GKI. Ha minden érintett munkavállaló bérköltségének 80 százalékát 3 hónapra állta volna a költségvetés, akkor a teljes nettó költségvetési kiadás 360 milliárd forint lett volna, jó ezermilliárddal kevesebb, mint a Gazdaságvédelmi Alap kerete.

Egyre több adat érkezik arról, hogyan teljesített a magyar gazdaság 2020 végén. Az egyik leginkább kellemes meglepetés az, hogy a foglalkoztatottak száma nagyot nőtt, miután szeptemberben és októberben 63 ezren elvesztették a munkájukat, novemberben 45 ezren munkába álltak. Az ipar októberről novemberre gyengült, de 0,8 százalékkal még így is a válság előtti szint fölött maradt. A kiskereskedelem októberhez képest nőtt novemberben, az egy évvel korábbitól nem maradt el sokkal. Akik pedig megőrizték a munkájukat, azoknak a bruttó átlagkeresete 397 400 forint volt – persze ebbe nem számítanak bele azok, akiket részmunkaidőre küldtek. Azt is közzétették, hogy a kormányzati szektor szeptember végén 1629 milliárd forintos hiánynál tartott, amikor bedurvult a második hullám.

©

Megdöbbentő jelenetekkel búcsúzik Donald Trump a hatalomtól: az elnök addig hergelte a híveit, amíg azok megtámadták a Capitoliumot, ahol épp az elektori szavazatokat hitelesítő ülés folyt. 1814 óta most először fordult elő, hogy támadók bejutottak a Capitoliumba. A tőzsdéket mindez nem zavarta meg, de a támadás öt halálos áldozattal járt. Trump előtte azt is felvetette, hogy az ülést vezető Mike Pence-nek nem kell elfogadnia az eredményt, de az alelnök most először szembefordult vele, és közölte, szó sem lehet arról, hogy kiválogassa, melyik államok elektorait fogadja el.

Így aztán az utolsó akadály is elhárult, január 20-ától Joe Biden lesz az USA elnöke. Trump végül nagy nehezen egy videóban elismerte a vereségét, de ehhez már az is kellett, hogy kedvenc médiafelülete, a Twitter kitiltással fenyegesse. Biden számára még egy óriási győzelmet hozott a hét: Georgiában, ahol a szenátorokat két fordulóban választják, megvolt a második kör, és a két demokrata jelölt nyert, így a Kongresszus alsóháza után a Szenátusban is az övék a többség.

©

Trump búcsúzóul még odacsapott egyet Kínának: az amerikaiak nem fektethetnek néhány kínai vállalatba, a New York-i tőzsdén ezért előbb bejelentették, hogy kivezetik három cég részvényeit, majd azt, hogy mégsem, azután pedig azt, hogy mégis. De a távozó elnöknek arra is volt gondja, hogy megnyissa az alaszkai sarkvidéki nemzeti park egy részét az olajkitermelők előtt.

„Most, január első napjaiban fogalmunk sincs, a gyakorlatban hogyan lehet ténylegesen belépni Angliába” – mondta a hvg.hu-nak a  fuvarozó Global Project Sped vezetője, Fehér Zoltán. Január 1-jétől már az új szabályok érvényesek, a cégekkel azonban az év első munkanapjaira készülve még csak annyit közöltek, hogy vámmentes lesz a forgalom az Egyesült Királyság és az EU között. Ettől azonban az adminisztráció megnő.

„A többletadminisztrációval töltött idő és a részletszabályok hiánya, ami a késői megállapodás eredménye, többletköltséget eredményez majd, és ezt a többletköltséget érvényesítenünk kell az árainkban is” – ezt már a Waberer’s szóvivője mondta. A Közúti Fuvarozók Egyesülete pedig úgy látja, januártól is megéri majd Nagy-Britanniába fuvarozni, de ha a be- és kilépés az országba bonyolultabbá, a jelenleginél nehézkesebbé, lassúbbá válik, „akkor ennek lesznek fuvardíj-felhajtó hatásai”.

©

Eközben spanyol, holland és német repülőterekről is fordítottak vissza ott élő brit állampolgárokat, akik az ünnepekre visszamentek az Egyesült Királyságba, másokat pedig felszállni sem engedtek a gépre. Az indoklás az volt: még a Brexit előtti papírokkal igazolták volna, hogy az EU-ban élnek. A hatóságok állítják, hogy a légitársaságok követtek el hibát.

A hét képe: Lapos Mars Társaság pólóban fényképezkedve ígérte meg Greta Thunberg, hogy a 18. születésnapja örömére egy kocsmában fogja leleplezni a klímaösszeesküvés mögötti titkokat és az őt mozgató sátáni erőket.

Thank you so much for all the well-wishes on my 18th birthday! Tonight you will find me down at the local pub exposing...

Közzétette: Greta Thunberg – 2021. január 3., vasárnap

Napokkal az után, hogy az addigi tulajdonos, Leisztinger Tamás Arago Befektetési Holdingja beletolt még 1,25 milliárd forintot a Diósgyőri VTK-ba (pontosabban azt azt tulajdonló Borsodsport Investbe), tulajdonost váltott a klub.

A DVTK így a Borsodi Sport Holdingé lett, ami egy alig két héttel korábban alapított budapesti cég. Ennek az egyik tulajdonosa Magyar Mátyás, akit a DVTK honlapja a Fájdalom Ambulancia magánorvosi központ vezető szakorvosaként említett – valójában 16 százalékos tulajdonjoga is van, feleakkora, mint Mészáros Lőrincnek. A felcsúti Puskás Akadémia honlapján pedig az akadémiát működtető orvosi stáb tagjaként hivatkoznak rá. A másik tulajdonos pedig a Hódút, Varga Károly cége, akit úgy mutattunk be, mint „a tiszakécskei árnyékmilliárdos, Mészáros Lőrinc és Szíjj László mellett a harmadik legfontosabb NER-építőember”.

Sóskúton forgattunk: az ottaniak akár népszavazásig is elmennének, hogy ne épülhessen meg a dél-koreai Dongwha Electrolyte gyára a falu határában. A cég egy elektrolitgyárat és egy, az akkumulátorgyártás során létrejövő oldószereket, vegyi anyagokat újrahasznosító üzemet építene. Az újrahasznosító üzem azonban olyan veszélyes hulladékokat dolgozna fel, amelyek miatt változik majd a 3000 lelkes település biztonsági besorolása.

©

Megkeresésünkre a Dongwha Electrolyte Kft. elmondta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy az akkumulátorokhoz szükséges anyagok gyártása ne jelentsen terhet a környezet számára. Ezenkívül elnézést kértek a lakosságtól a kommunikáció hiányossága miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Megfertőződött koronavírussal Aszad szíriai elnök

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Kóbor János: „A bank rabolta ki az Omegát”

Több Trabant van forgalomban Németországban, mint Tesla

Több Trabant van forgalomban Németországban, mint Tesla