szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A világ vezetőinek kiváló témát szolgáltat a világjárvány.

Vissza kell állítani a közbizalmat! Ezt hangsúlyozta Klaus Schwab, aki már hosszú idő óta szervezi a világgazdasági fórumot Svájcban. Ezúttal a január 25-től 29-ig tartó davosi fórum virtuális, de lesz igazi is: Szingapúrban májusban. Már persze ha a pandemia megengedi...

Általános társadalmi válság fenyeget a pandemia miatt – írja davosi konferencia előtt kiadott jelentés, mely a világ legfontosabb döntéshozóit kérdezte meg arról: mire számítanak a közeljövőben? A világ helyzetét felvázoló jelentés kifejezetten pesszimista, mert három fő veszélyt lát:

  1. A világ stabilitását komolyan fenyegeti, hogy a pandemia miatt társadalmi válság törhet ki sok országban. A vírusválság legfőbb áldozatai ugyanis a reálgazdaság munkavállalói, akik megdöbbenve tapasztalják, hogy a krízis kellős közepén szárnyalnak a tőzsdék.
  2. A világot a nemzeti bankok elárasztják pénzzel, emiatt nemzetközi pénzügyi krízisek is bekövetkezhetnek.
  3. A harmadik nagy probléma a környezetvédelmi katasztrófák sora, melyekről kissé elterelődött a figyelem a Covid-19-világjárvány miatt.

Kipukkadhat a pénzügyi buborék?

Középtávon (3-5 év) a megkérdezett gazdasági és politikai vezetők attól tartanak, hogy azok a dollár- és eurómilliárdok, melyekkel a központi bankok elárasztják a piacokat, hogy kivédjék a válság hatásait, pénzügyi buborékot képeznek, ezek kipukkadása nemzetközi pénzügyi válságba torkollhat. Bár Janet Yellen asszony, a FED volt elnöke és az amerikai pénzügyminiszteri cím várományosa szenátusi meghallgatásán azt mondta, hogy mindenképp költekezni kell, az államadóság problémáit rábízhatjuk a jövőre, a davosi jelentés szerint súlyos következményei lehetnek a mostani pénzbőségnek. Nyugtalankodnak ugyanis az infláció miatt, amely előbb vagy utóbb beindulhat, és amelynek gyilkos hatása lehet a szegényebbek életszínvonalára.

A pandémianak máris nagyon komoly következményei vannak: nagyon magas a járvány emberi és gazdasági ára. Eltűnik többéves haladás a szegénység leküzdésének terén, növekszik a különbség a különböző társadalmi csoportok között. Emiatt csökkenhet a társadalmak kohéziója és a nemzetközi együttműködés, amelyre pedig fokozottan lenne szükség.

A világ vigyázó szemét Joe Bidenre veti – erről Donathan Michie oxfordi professzor írt a Conversation portálon. Az USA elnöke máris visszalépett a párizsi környezetvédelmi egyezménybe és megsemmisítette Trump sok döntését, amely akadályozta a nemzetközi együttműködést. "Az újrakezdést nem bízhatjuk a régi globalistákra" – hangsúlyozza az oxfordi professzor, aki szerint az elmúlt időszakban túlságosan is messzire ment a globalizáció, amely elsősorban a szupergazdagok érdekeit szolgálta.

"Most olyan mély a válság, hogy nem elég a gazdasági reform, hanem együttesen kell megoldani három problémát: a gazdasági érdekek összehangolását, a környezetvédelmi katasztrófa elhárítását és a világjárvány megszüntetését. Mind háromban döntő szerep jut Joe Biden új adminisztrációjának" – írja az oxfordi professzor a davosi világgazdasági fórum kapcsán.

Az új amerikai elnök nevében Anthony Fauci egészségügyi tanácsadó és John Kerry klímavédelmi különmegbízott szólal fel a virtuális davosi fórumon. Rajtuk kívül beszélt még Hszi Csinping elnök, aki felvázolja, hogy képzelik el Pekingben az USA–Kína-kapcsolatot Trump bukása után. Az Európai Uniót Ursula von der Leyen, Christine Lagarde, Angela Merkel és Emmanuel Macron képviseli a fórumon. India miniszterelnöke és Japán új kormányfője is elmondja, hogy az új ázsiai együttműködés mit jelenthet a globális gazdaság számára.

Ha a pandemia addíg elmúlik, akkor személyes csúcstalálkozóra is lesz alkalom Szingapúrban május 13-16. között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 84 ember meghalt, 4326 új fertőzöttet találtak

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Hatalmas fénycsóva húzott el az égbolton Angliában

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk