szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csoport éves vesztesége így 7,1 milliárd euróra duzzadt a 2019-es 290 millió eurós nyereség után.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Air France, KLM és Transavia légitársaságokat magában foglaló Air France-KLM Group forgalma 64,3 százalékkal 2,36 milliárd euróra csökkent a 2020-as negyedik negyedévben az egy évvel korábbi 6,62 milliárd euróról. Az utasszám 75,9 százalékkal 5,94 millióra csökkent, az egy évvel korábbinál 53,3 százalékkal alacsonyabb szállítási kapacitás és 77,9 százalékkal kisebb járatszám mellett.

Ez a legsúlyosabb válság, amelyet a légitársaságoknak valaha is el kellett szenvedniük”

– mondta a lapnak Ben Smith vezérigazgató.

A csoport működési eredmény szinten 1,13 milliárd eurós veszteséget könyvelt el a negyedik negyedévben, szemben az egy évvel korábbi 94 millió eurós többlettel. Az adó, kamatfizetés, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény 407 millió euró hiányt hozott a negyedik negyedévben, míg 2019 negyedik negyedévében 865 millió euró többletet. A negyedéves nettó eredmény 1 milliárd euró veszteség lett a tavalyi 155 millió euró nyereség után. A csoport éves vesztesége így 7,1 milliárd euróra duzzadt a 2019-es 290 millió eurós nyereség után.

A légitársasági csoport az idei első negyedévben további nehézségekre számít az elhúzódó lezárások és utazási korlátozások miatt Franciaországban, Hollandiában és világszerte. A csoport negyedik negyedéve „viszonylag jónak” számított a karácsonyi utazási könnyítéseknek köszönhetően a franciaországi belföldi, valamint a karibi és indiai óceáni viszonylatokban. A járatok kihasználtsági mutatója 41,1 százalékos volt a negyedik negyedévben, 45,8 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál.

Az idei első negyedévre 40 százalék körüli kihasználtsági mutatót vár a társaság, EBITDA eredménye pedig nagyobb veszteséget mutathat a negyedik negyedévi 407 millió eurónál.

Az év hátralévő részére nem könnyű megbecsülni a fogalom alakulását, mert az utazók rövid és távolsági járatokra egyaránt jellemzően rövid távra előre foglalnak helyeket, hosszú távra nem – olvasható a társaság közleményében. A cég azonban fokozatosan növelni tervezi szállítási kapacitását az év folyamán, és az oltások széleskörű terítésével párhuzamosan a második és a harmadik negyedévben már a forgalom felfutására számít.

Tavaly a csoport 10 százalékkal, teljes munkaidőben kifejezve 8700 alkalmazottal csökkentette foglalkoztatottai létszámát, és az elkövetkező években további 6 ezres csökkentést tervez.

A légitársaság a francia és a holland kormánnyal, illetve az Európai Bizottsággal tárgyal a túlélési esélyekről és a lehetséges segítségnyújtásról.

Hiába perelt a Ryanair, az Európai Bíróság szerint minden rendben van

Vannak esetek, amikor az állami támogatás is összeegyeztethető az uniós joggal, a luxemburgi testület szerint ez épp ilyen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Az éttermes Zsidai Royt egyre jobban érdekli az informatika

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást

Kálmán Olga is megkapta a lemondott védőoltást