szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A be nem fizetett járulékok összegét terhelte a NAV a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség számláira. Az egyház szerint, ha az adóhatóság nem ad nekik haladékot, akkor márciusban nem tudnak bért fizetni.

Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség intézményei anyagilag ismét kritikus helyzetbe kerültek. A NAV a mai napon számlánkra terhelte azt a 246.131.000 (kettőszáznegyvanhatmillió egyszázharmincegyezer – ebből 90.000.000 forint késedelmi büntetés) forintos hátralékot, mely az egyes intézményeink bérkifizetésével kapcsolatos járulékterhet jelenti

– jelentette be az Oltalom Karitatív Egyesület a Facebook-oldalán.

Az egyesület szerint a terhelés annak ellenére történt, hogy még az ítéletet kézhez sem kapták, de azt is sérelmezik, hogy az ügyük még nem futott végig valamennyi jogi fórumon.

Az Iványi Gábor vezette egyesület azt is hozzátette, hogy azt az összeget, ami szerintük jogosan járna, és évek óta nem kapják meg, nem tudják visszafizetni járulék vagy más tartozás formájában.

A posztban írtak szerint amennyiben a NAV nem tárgyal velük, és nem ad haladékot, akkor márciusban nem tudnak bért fizetni. Azt írják:

Mintegy ezer munkavállaló és nagyjából ennyi család veszítheti el a munkalehetőségét, megélhetését, az ellátottainkról, intézményeinkről nem is beszélve.

Szeptemberben kapott nyilvánosságot, hogy az Iványi által vezetett intézmények jelentős tartozásokat halmoztak föl, még a gázórákat is le akarták szerelni a Dankó utcai szeretetotthonban. Gázszámlatartozásuk hosszú ideje húzódik Iványi elmondása szerint, miközben az állam közel hatmilliárd forint támogatással tartozik nekik. Akkor arról számoltak be, hogy az összes tartozásuk eléri a 200 millió forintot. Végül sikerült megegyezni a szolgáltatóval, hogy a fűtési szezon végéig nem kapcsolják ki a gázt a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) Dankó utcai hajléktalanszállásain.

Áprilisig rendeződött Iványiék ügye a gázszolgáltatóval

A fűtési szezon végén újra tárgyalnak a gázművekkel.

A posztban említett támogatástól 2011-ben estek el, amikor a kormány megvonta a MET-től az egyházi státuszt, így a személyi jövedelemadó egy százalékára sem tarthatott igényt. A hatmilliárd forintból egyet három éve a strasbourgi bíróság ítélt meg nekik; a testület egyúttal azt is kimondta, hogy a magyar egyházügyi törvény sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A NAV február elején arról értesítette a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, hogy visszaadják a technikai számot, így az egyházi 1% újra felajánlható lesz. A státusza ügyéért azonban továbbra is harcot folytat az egyház.

Ismét fel lehet ajánlani az 1 százalékot Iványi Gáborék egyházának

A testvérközösség jelentette be, hogy visszakapták a technikai számot, ami a felajánláshoz szükséges.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Megindult az alkudozás: több bolt nyitva tartását kéri a kereskedelmi szövetség

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Megszűnik a POSZT

Megszűnik a POSZT