szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ugyan a szerződéstervezetek szerint az alapbérnél kevesebb pénz járna az ügyeletekért márciustól, ettől külön engedéllyel el lehet térni felfelé.

Eddig ugyan arról volt szó, hogy az egészségügyi dolgozók márciustól az alapbérük 70, hétvégén 90 százalékát kapnák meg az ügyelet után, ettől az országos kórház-főigazgató engedélyével el lehet térni – tájékoztatta az Országos Kórházi Főigazgatóság az ATV-t.

Így a kötelezően elrendelt ügyelet után hétköznapokon az egy napi alapbér 100, pihenőnapon 110, munkaszüneti napon pedig 120 százaléka járhat, ha erre megadják az engedélyt.

Az önként vállalt ügyeletnél, amennyiben az egészségügyi intézmény kérte, hogy az ügyeleti díjat 30 százalékkal megemelhesse, akkor az ügyeleti díj mértéke hétköznapon 150 százalék, pihenőnapon 165 százalék és munkaszüneti napon 180 százalék lehet.

Az egészségügyi dolgozók március 1-től már nem közalkalmazottak lesznek, hanem egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépnek át, de ehhez alá kell írniuk a szerződésmódosítást. A szerződéstervezetekkel sokan elégedetlenek voltak az alacsony ügyeleti fizetések miatt.

Bene Ildikó, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) főigazgató-helyettese és Pálma Hanna igazgató nem sokkal korábban egy podcastben mondták el: szeptember 30-ig felülbírálják az ügyeleti díjakat és egyértelműsítik a fizetett pihenőidőre vonatkozó szabályt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Májusban nyitnak a franciák

Májusban nyitnak a franciák

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

Könnyebben és gyorsabban kaphatnak kártérítést az üdülési joggal pórul járt vevők

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött

20 cseh diplomatát utasított ki Moszkva, többet, mint ahány oroszt Csehország hazaküldött