szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Januártól több olyan otthonteremtési támogatási elem is elérhetővé vált, amelynek előfeltétele, hogy az igénylő csokkal vásároljon lakást. Az ügyfélérdeklődésben látszik, hogy megmozgatta a lakásvásárlók fantáziáját az új program, de egyelőre csak kevés bank tapasztal kirobbanó növekedést az igényléseknél.

Idén januártól az állami otthonteremtési támogatások újabb elemei váltak elérhetővé. Ilyen például az újlakás-áfa 5 százalékra történő csökkentése, áfavisszaigénylés,  illetékmentesség, tetőtérbeépítés vagy éppen a lakásfelújítási támogatás. 

Több elemnél előfeltétel, hogy családi otthonteremtési támogatással (csok) vásárolt ingatlanról legyen szó: így például még az 5 százalékra csökkentett áfa is visszaigényelhető, ráadásul a 4 százalékos illetéket sem kell megfizetni a vásárlás után.

Az új otthonteremtési program kapcsán a piac arra számított 2020 végén, hogy nagy mértékben nő majd a csokos igénylések száma. A Bank360 arra volt kíváncsi, hogy mit tapasztaltak a bankok a csok-hitel terén az év elején. Meglepő módon több bank is arról számolt be, hogy egyelőre nem éreznek nagyobb érdeklődést a termékkel kapcsolatban.

A Budapest Bank eddig több ezer családnak nyújtott otthonteremtési kamattámogatást - tájékoztatták a Bank360-at. A banknál az átlagos hitelösszeg 10 millió forint felett van, az átlagos futamidő 20 év. A bank tapasztalata szerint növekedett az érdeklődés.

Az Erste Bank mindezidáig több mint 35 milliárd forintot helyezett ki csok-hitelből 3 500 családnak. Az átlagosan igényelt hitelösszeg 10,5 millió forint, az átlagos futamidő pedig közel 20 év. Az igénylések 93 százalékát hagyta jóvá a bank. Tapasztalataik szerint változatlan az érdeklődés.

2020 végéig 29,2 milliárd forint otthonteremtési kamattámogatott hitelt folyósított a K&H Bank összesen 2 984 igénylőnek. Az átlagosan igényelt hitelösszeg közel 10 millió forint, az átlagos futamidő kicsit kevesebb mint 20 év. A banknál a jóváhagyási arány 75 százalék felett van. Az elutasítás okai között az alapfeltételeknek való megfelelés és a megfelelő jövedelem hiánya merül fel legtöbbször. A bank úgy tapasztalja, hogy folyamatos az érdeklődés a csok iránt.

A Gránit Bank azt jelezte a Bank360-nak, hogy a babaváró hitel és a lakásfelújítási támogatás iránt tapasztalt kirobbanó érdeklődéshez képest a csok hátrébb szorult.

Az MKB Bank eddig nagyjából 15 milliárd forint összegű csok-hitelt helyezett ki közel 1 500 családnak. Átlagosan 10 millió forintos hitelösszeget igényelnek 20 éves futamidőre. A banknál alacsony az elutasítási arány, az elutasítás oka legtöbbször a hitelképesség hiánya. A hitelt a legtöbb esetben használt lakás vásárlásához veszik igénybe ügyfeleink. A hitelcélok bővítése kapcsán ebben a témában elmozdulás még nem tapasztalható.

A Takarékbank 2016. januártól 2020. év végéig közel 67 milliárd forintot folyósított, ez az összes csok-hitel folyósítás ötöde, összesen több mint 21 500 családnak folyósított a bank. Az átlagos hitelösszeg 3,1 millió forint, a futamidő 20 év. A bank az igénylések 95 százalékát jóváhagyta, amit nem, ott leginkább a jogosultsággal volt probléma, amelynek pontos részleteit itt gyűjtötte össze a Bank360.

A Takarékbank úgy tapasztalja, hogy az érdeklődés nem emelkedett a decemberi bejelentések után, mert a banknál ez a termék eddig is népszerű volt az ügyfelek körében. A későbbiekben ugyanakkor számítanak egy nagyobb emelkedésre, amikor a válság után, párhuzamosan az újlakás-építések felpörgésével fellendül az ingatlanok vásárlása.

Az OTP Bank 2020 harmadik negyedév végéig több mint 185 milliárd forint összegben folyósított több mint 19 600 igénylőnek. Az átlagos hitelösszeg közel 9,5 millió forint, míg az átlagos futamidő kicsit több mint 20 év. Az OTP az előző év végén visszaesést tapasztalt az érdeklődésben, januártól azonban jelentős emelkedés látható.

Az UniCredit Bank 2016-tól közel 15 milliárd forint csok-hitelt folyósított 1 400 ügyfelének. Az átlag hitelösszeg itt is némileg több mint 10 millió forint, az átlag futamidő pedig 20 év.  A meghiúsult igénylések mögött a bank leggyakrabban azt látja, hogy az ügyfél visszalépett a hitel felvételétől (visszavonta az igénylését), nem pótolta az igényléshez szükséges, de hiányzó dokumentumokat vagy más terméket vett igénybe a csok-hitel helyett. A bank egyértelműen érzi a növekvő érdeklődést: a januárban befogadott csok-hiteligénylések száma mintegy egyharmadával haladja meg a korábbi havi átlagot, februárban pedig további növekedésre számítanak.

Figyelik az ügyfelek a lehetőségeket

A Bank360 statisztikái alapján januárban az előző év végéhez képest nagyjából megháromszorozódott a csok-kalkulátorban banki ajánlatra továbblépő kalkulálók száma, de a szakértőkhöz beérkező kérdések egy jelentős része is a csokra összpontosul.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne

Aranyos játéknak tűnt az app, valójában pénzes kaszinó működött benne

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Szeretettel Erdélyből: Egyre súlyosabb probléma a boomerek gyógyszerfüggősége

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?