szerző:
Lengyel Miklós
Tetszett a cikk?

A whisky különösen rosszul járt, de mások sem dicsekedhetnek a szektorban, ahol 75,5 százalékos volt a csökkenés egyetlen év alatt – számolt be a The Guardian a legfrissebb statisztikai adatok alapján.

105 millió fontról 40 millióra csökkent a brit whiskyexport a kontinensre. A brit sajtok exportja 45 millió fontról 7 millióra esett vissza. A csokoládé kivitele 43 millió font volt tavaly januárban, az idén mindössze 13 millió.

Az ok kettős: egyrészt a Brexit-hatás, amely immár nem engedi akadálytalanul be a brit árukat az uniós piacra. A másik pedig a vírusválság. Az éttermek és a szállodák, melyek nagy fogyasztók voltak, szinte mindenütt zárva vannak – írja a The Guardian.

Ez különösen a lazac- és a marhahúsexportot érintette végzetesen, mert az szinte teljesen leállt: a halexport Nagy Britanniából az EU-ba 79 százalékkal csökkent egy év alatt.

Összeségében a brit áruk exportja 40 százalékkal csökkent az EU irányában tavaly januárhoz képest - közölte a statisztikai hivatal Londonban. Ehhez képest az élelmiszerek és italok sokkal rosszabbul teljesítettek: itt a visszaesés 75,5 százalék egyetlen év alatt, avagy másképp: 1 milliárd font volt 2020-ban, és idén januárban mindössze 256 millió font.

Boris Johnson kormánya ugyanakkor a híres brit hidegvérrel fogadta a csapást: "Elkerülhetetlen volt, hogy csökkenjen az uniós export, mert a hazai lakosság árut halmozott fel a vírusválság miatt, az Európai Unióban visszaesett a kereslet a lezárások miatt, és végül az új kereskedelmi eljárásokhoz lassan alkalmazkodtak a brit vállalkozások" – kommentálta az adatokat egy kormányzati szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!