szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szeptembertől összesen öt egyetem marad állami fenntartásban.

Sajtótájékoztatón jelentette be a veszprémi Pannon Egyetem, hogy kik az intézményt a jövőben fenntartó alapítvány kuratóriumának tagjai – írja a 444. A testület elnöke a Fidesz politikusa, Navracsics Tibor lesz, aki 2010-től az Orbán-kormány közigazgatási és igazságügyi minisztere, 2014-től külügyminisztere volt, majd az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosaként dolgozott.

Navracsics elmondása szerint a kuratórium megalakulása csak egy állomás a kuratórium és az egyetem munkájában, már hónapok óta egyeztetnek az egyetem vezetésével, hogy kialakítsák azt az új modellt, amelyben az egyetem szeptembertől működik majd.

A további négy tag

  • Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke, a Pannon Egyetem nagykanizsai campusának korábbi igazgatója,
  • Gaál Zoltán, aki 1998 és 2007 között az egyetem rektora volt,
  • Pápai Tamás, a veszprémben is jelen lévő Continental Automotive Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és
  • Garancsi Mária közgazdász, akit a veszprémi gazdasági élet meghatározó szereplőjeként mutatott be a kuratóriumi elnök. Ő korábban tagjai volt a Pannon Egyetem gazdasági tanácsának is.

Mint arra felhívja a cikk a figyelmet, Garancsi Mária az ország egyik legsikeresebb vállalkozójának, Garancsi Istvánnak a nővére.

Navracsics Tibor újságírói kérdésre elmondta, hogy a kuratórium tagjai havi egymillió forintos tiszteletdíjat kapnak majd, amit ő elnökként nem fog fölvenni.

A szintén felszólaló Stumpf István korábbi kancelláriaminiszter és alkotmánybíró – akit nemrég kormánybiztossá nevezett ki Orbán Viktor miniszterelnök, és rábízta az egyetemek modellváltásának koordinációját – „a felsőoktatási modellváltást a Klebelsberg Kuno reformjai óta legjelentősebb oktatási reformnak” nevezte. Úgy fogalmazott, talán Klebelsberg 2.0-nak is lehet nevezni a most zajló változásokat.

Ezzel már csak öt állami fenntartású egyetem marad Magyarországon, miközben szeptemberből 21 intézmény kerül ki az államháztartási törvény hatálya alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Újabb szenátor mondott le Szegeden, miután igennel szavazott a modellváltásra

Robbanásig nőtt a feszültség a Szegedi Tudományegyetem karain, miután megszavazták a szenátusban a modellváltást. Már a második szenátor mond le, és aláírásgyűjtés is volt egy szenátusi tag visszahívásáért. A közös bennük az, hogy ők a „megbízatásuk” szerint voksolnak, akkor a SZTE nem kerülne a jövendő kuratórium kezébe.