szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az uniós tagállamok a héten határoznak arról, hogy megindítják-e az eljárást az elmaradó szállítmányok miatt.

Az Európai Bizottság vélhetően jogi eljárást fog indítani az AstraZeneca ellen, amiért a gyártó nem teljesítette a koronavírus elleni vakcinák uniós szerződésben rögzített szállítását – közölték brüsszeli diplomaták a Politicóval.

A Bizottság szerdán a nagykövetek találkozóján vetette fel az ügyet, a lap szerint a tagországok többsége támogatja az eljárást.

Az egyik diplomata a portálnak hangsúlyozta: az eljárás célja, hogy kötelezővé tegyék az AstraZeneca számára, hogy biztosítsa a szerződésben meghatározott dózisokat.

Ezen a héten kell dönteniük a tagállamoknak, hogy megindítják-e a jogi eljárást a gyártóval szemben.

Elképzelhető, hogy nem újítja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával

Az Európai Unió csak olyan vakcinagyártókkal szerződik, amelyek a vállalt időben teljesítik a megrendeléseket - indokolta vasárnap Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos, hogy miért is nem újíthatja meg szerződését az Európai Bizottság az AstraZenecával.

Az AstraZeneca januárban közölte, hogy az eredetileg meghatározottnál kevesebb vakcinát tud szállítani a tagállamoknak. A szerződés szerint 100 millió adagot kellett volna biztosítaniuk, de csak 30 milliót tudtak.

A vállalat előrejelzései szerint az év végéig leszállítanak 70 millió adagot az oltóanyagból, de a megállapodás szerint addigra már 300 millió dózist kellene biztosítaniuk az EU-nak. Egy záradék lehetővé teszi az uniós tagállamok számára további, legalább 100 millió adag védőoltás vásárlását.

Szerdán az Európai Bizottság illetékes szóvivője a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy az unió várhatóan nem tart igényt az AstraZeneca és Johnson & Johnson gyógyszergyárakkal kötött szerződések záradékában lehetőségként szereplő további, összesen 300 millió pótlólagos adag koronavírus elleni vakcinára. A kieső dózisokat az EU a Pfizer–BioNTech vállalat oltóanyagával kívánja pótolni.

Az Európai Bizottság 600 millióra emelte a megrendelt Pfizer-vakcina mennyiségét

Annyi Pfizer-oltóanyag érkezik idén, amivel az EU lakosságának kétharmadát be lehet oltani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!