szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A kutatók sem értik pontosan, miért van az, hogy a szülők társadalmi státusza meghatározóbb a fizetésünk tekintetében, mint a saját végzettségünk.

Nincs akkora hatása a jövőbeni jövedelmünkre az iskolai végzettségünknek, mint amennyire gondoljunk. Ebből a szempontból sokkal inkább jelent kiindulási pontot a szüleink végzettsége, s így társadalmi státusza – állítja egy új, a Journal of Higher Education folyóiratban megjelent tanulmány, amiről a Fast Company számolt be.

Anna Manzoni, North Carolina állami egyetem docense több mint 56 ezer, 35 és 67 év közti amerikai diplomás fizetését vizsgálta meg, azzal párhuzamosan, hogy a szüleik milyen végzettséggel rendelkeztek.

Arra a megállapításra jutott, hogy a diplomások jövedelmének tekintetében jelentősen számít a szüleik végzettsége: két doktor esetében határozottan többet keres az, akinek legalább az egyik szülője is rendelkezik felsőfokú diplomával, mint az az orvos például, akinek a szülei nem diplomások.

Ez különösen jellemző a diplomás nőkre alapképzés esetében a kutatás szerint, a jó hír azonban, hogy ha tovább tanulnak, már kevésbé mutatható ki ez az összefüggés.

A kutató szerint ugyanakkor nem teljesen világos, mivel is magyarázható az, hogy a jövedelmünket jobban befolyásolja összességében a szüleink végzettsége, mint a sajátunk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!