szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az üzletember szerint a nyáron el fogják érni a korábbi forgalmak 30-40 százalékát, ősszel az 50-60 százalékát, és jövőre talán felzárkóznak az előző évekhez.

„Az elmúlt időszak nem mondom, hogy sok nyugalmat meg lassabb tempót hozott, mert kapkodni kellett a fejemet, hogy mi is történik. De abból a szempontból igen, hogy amióta a Sziget napi ügyeiből kiléptem, sokkal jobb volt, hogy magam oszthattam be az időmet, jobban megtehettem, hogy azt csinálom, amihez kedvem van. Volt két-három jó év, amikor sok szabadidőm volt, de ezt az utóbbi egy év felülírta” – mondta Gerendai Károly a magyar Forbesnak.

Az üzletember egy tavaly decemberi beszélgetéskor félmilliárd forintra tette azt az összeget, amit befektetésként, lyuktömögetésként igényeltek a vállalkozásai az első két járványhullámban. Ez azóta jóval több lett. Mint mondta, azóta folyamatosan finanszíroznia kellett a cégeit, hogy életben maradjanak.

Decemberben még azt hittük, hogy hátha januárban jobb lesz, de kiderült, hogy még rosszabb is lehet. Most kezdjük azt remélni, hogy tényleg az alagút vége felé járunk, mert már elkezdtünk nyitni, meg sok helyen felszállt végre a köd. Ha nem is pozitív minden, mert például nem lesz Sziget, de legalább tudjuk, hogy nem lesz, nem csak várjuk a sült galambot. Most több bizonyosság van az életünkben”

– fogalmazott Gerendai

Az üzletember vendéglátós érdekeltségei már elkezdtek kinyitni, és a nyáron balatoni kitelepüléseket terveznek. „(…) Amíg minden zárva volt, addig legalább kaptunk felmentést például a bérleti díj fizetése alól a terület tulajdonosától és a bérbeadótól, most viszont, hogy lehet működni, mindenki azt mondta: tessék fizetni! Jobb, ha valamennyi bevételt termelünk, mint ha semmit és csak a költségek vannak”.

A várakozásai szerint az ősszel már sokkal jobb lesz a helyzet a turisták számát illetően, mint a nyáron, de igazából már a nyár második felében folyamatosan várható élénkülés. „Nyáron el fogjuk érni a korábbi forgalmak 30-40 százalékát, ősszel az 50-60 százalékát, és jövőre talán felzárkózunk az előző évekhez” – mondta.

Gerendai szerint azért annak is van esélye, hogy jön egy negyedik hullám, és esetleg az oltások nem védenek az új mutánsokkal szemben, és minden összeomlik. De nem szabad a végtelenségig húzni a veszteséges rendszerek fenntartását sem, mert egyrészt minden tartalékát feléli az ember – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen stratégia vált be neki az elmúlt időszakban, Gerendai úgy felelt: egyszerre volt jó és rossz, hogy nagyon sok kollégát megtartottak az éttermekben. Most becslése szerint nagyjából 25 ezer hely próbált egyszerre megnyitni, márpedig a szükséges 250 ezer ember nem a telefon mellett ülve várta, hogy visszahívják dolgozni, így sokan nem is tudtak újraindulni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!