szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

A koronavírus-járvány jelentős hatással volt a lakossági hitelezésre, emellett az elmúlt hónapok tapasztalatai azt mutatják, hogy a biztosítások terén is számos változás történt a pandémia miatt - különösen a kockázati biztosítások iránt nőtt meg a kereslet. A Bank360 utánajárt, hogy a biztosítók hogyan viszonyulnak a járványhelyzethez, illetve, hogy mire számíthatnak az ügyfelek, ha a vírus miatt következik be egy biztosítási esemény.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tájékoztatása szerint a hozzájuk tartozó biztosító társaságok térítenek a kedvezményezetteknek, ha a haláleset a koronavírus-járvány miatt következik be. A pénzintézetek egy részénél ez eddig sem számított kizáró oknak, máshol viszont igen, és kifejezetten a koronavírus-járvány miatt változtattak a feltételeken. A kockázati életbiztosítások mellett további szolgáltatások is vannak, amelyeket érinthet a járvány, de olyan helyzet is fennállhat, amikor nem térít a biztosító - ezeket foglalja össze az alábbi körkép.

A K&H Biztosító kockázati életbiztosítása korábban kizárt eseménynek minősítette a világjárványt, a honlapjukon szereplő tájékoztató alapján azonban változtattak a feltételeken, és a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos biztosítási eseményekre térítenek, az egyéni és a csoportos kockázati életbiztosítással összefüggésben is. A fedezet nemcsak a halálesetre vonatkozik, hanem minden olyan kockázatra, amit érint az adott biztosítási szerződés: ha a koronavírus miatt a biztosított kórházi kezelésre szorul, vagy a pandémia következtében lesz munkanélküli vagy keresőképtelen, a K&H-tól számíthat térítésre.

Az Allianz Hungária biztosítónál nem minősül kizáró oknak a koronavírus, a csoportos és az egyéni biztosításoknál sem, ide sorolva az élet-, a baleset- és az egészségbiztosítási csomagokat is. Fontos kivétel azonban a csoportos egészségbiztosítással összefüggésben, hogy a koronavírus-tesztet nem finanszírozza a biztosító, mivel nem krónikus betegség szűréséről van szó.

Az Aegon Biztosítónál a világjárványok nem tartoznak a kizárások közé, így a jövedelempótló biztosítás, illetve a kórházi napi térítés is működik, ha a meglévő biztosítás nyújt rá fedezetet. A koronavírus-járvány miatt azonban történt változás: a betegséggel összefüggésben bekövetkező halálesetekre vonatkozó szolgáltatásoknál az Aegon a hat hónapos várakozási időt 30 napra csökkentette.

A MetLife biztosítónál sincsenek kizárások a világjárványra vonatkozóan, ami a meglévő és az új szerződésekre is igaz. Emellett az életbiztosításoknál nincs várakozási idő, vagyis a kockázatvállalás a szerződéskötést követően megkezdődik.

Az Uniqa Biztosító csoportos személybiztosításai korábban és jelenleg is térítenek a világjárvánnyal kapcsolatos biztosítási eseményekre, mint például a kórházi napidíj vagy a hosszan tartó keresőképtelenség. Az Uniqa emellett megtéríti a koronavírus-teszt költségét azok számára, akiknek szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosításuk van, és orvosi beavatkozáshoz van szükségük a negatív teszt bemutatására.

A Generali is segítséget nyújt a koronavírus-teszttel kapcsolatban, egy alkalommal vállalja a teszt költségeit 15 000 forintos összeghatárig, számlabemutatás ellenében. Emellett a biztosító a tesztet elvégző szolgáltató megtalálásában is segít. Érdekesség, hogy a Generalinál kiegészítő, Covid-19 fókuszú biztosítást is lehet kötni meghatározott időtartamra. A kórházi ellátásra szoruló fertőzöttek számára kórházi napi térítést nyújt ez a biztosítás, emellett a kórházi ellátást követő keresőképtelenség időszaka alatt, de legfeljebb 14 napig téríti meg a felmerülő költségeket.

Az NN Biztosítónál a kockázatkizárási idő változott a koronavírus-járvány hatására. Ha valaki elkapja a koronavírust és emiatt kórházi kezelésre szorul, a kockázatkizárási idő mindössze két hét, az egyébként megszokott 3-6 hónap helyett.

A Groupama Biztosító ingyenes, kiegészítő szolgáltatást nyújt a kockázati életbiztosítással rendelkezőknek. Ez abban nyilvánul meg, hogyha a biztosított igazoltan megfertőződik, és emiatt 24 óránál hosszabb időre kórházi kezelésre szorul, a biztosító egyszeri összeget fizet ki a számára.

Arra térít a biztosító, ami a szerződésben szerepel

A biztosítók zöme több szolgáltatással összefüggésben is enyhített a feltételeken, ezek azonban jellemzően a kockázati biztosításokat érintik, a megtakarítással egybekötött életbiztosításokat - mint amilyen a nyugdíjbiztosítás is - nem. A változásokkal kapcsolatban a biztosítótársaságok értesítik az ügyfeleket, ennek ellenére kérdés esetén érdemes felkeresni az ügyfélszolgálatot, így egy hosszabb betegség esetén elkerülhetőek a kellemetlen helyzetek.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!