szerző:
Bank360.hu
Tetszett a cikk?

A biztató járványadatok és a megnyíló határok sok családot sarkallhatnak arra, hogy külföldön nyaraljanak. Bár korábban is meglehetősen pórul járhatott az az utazó, aki utasbiztosítás nélkül indult külföldre, a járvány miatt még több olyan helyzettel találhatja szemben magát, amikor jó, ha az előre nem várt költségeit nem zsebből kell kifizetni. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni, mielőtt utasbiztosítást köt egy külföldi nyaralás előtt.

Pozitívan alakulnak a járványadatok szinte egész Európában, ezzel párhuzamosan pedig lazulnak az utazási korlátozások a magyarok által kedvelt úticélokon. Horvátországba például, ha már 14 nap eltelt a második oltásunk óta, egy regisztrációt követően korlátozás nélkül lehet utazni – sőt, bizonyos esetekben egy oltás is elég lehet –, Olaszországban pedig már szintén feloldották a karanténkötelezettséget az érkezőkre, igaz, hiába vagyunk beoltva, PCR-teszttel kell igazolni, hogy nem vagyunk épp betegek.

„Mivel az idei nyár a szokásosnál kevésbé kiszámítható utazási szempontból, a korábbiaknál is érdemesebb külföldre indulás előtt utasbiztosítást kötni” – közölte Forrás Dávid, a Bank360 tartalomfejlesztési vezetője. Hozzátette: bár az egyéb szempontok is hangsúlyosabbak lettek, továbbra is az egészségbiztosítási védelmet érdemes a leginkább górcső alá venni, mielőtt utasbiztosítást kötünk.

Orvosi ellátás – meddig térít a biztosítás?

Bár az elmúlt év utazási korlátozásai azt az érzetet kelthették, hogy egy járványintézkedés miatti meghiúsulás, vagy éppen egy karantén miatti túltartózkodás jelentheti a legnagyobb anyagi veszélyt a turistákra, továbbra is egy súlyos baleset vagy betegségből adódó kórházi kezelés érintheti a legrosszabbul egy utas pénztárcáját.

Nem érdemes pont ezen spórolni, minél nagyobb összegig biztosítjuk magunkat orvosi ellátás esetére, annál nyugodtabban vághatunk neki egy nyaralásnak. Vannak prémium biztosítások, amelyek esetében nem is szabnak meg e tekintetben térítési limitet – vagy csak 100–150 millió forintos értékben –, egy ilyen védelemért akár napi 800 forintot is elkérhetnek. Egy alacsonyabb biztosítási összegig térítő biztosításért pedig – itt néhány tízmillió forintról van szó – 500 forint alatt fizethetünk naponta.

Mindemellett ez nem azt jelenti, hogy egy ötfős családnak ötször ekkora összeggel kéne számolnia. „A legtöbb nagy biztosító alkalmaz ifjúsági és családi kedvezményt, így érdemes több ajánlatot is összehasonlítani kötés előtt, kalkulációkor pedig pontosan megadni az utazók adatait, hogy biztosan kijöjjenek az ajánlatok közötti különbségek” – hívta fel a figyelmet Bank360 szakértője.

Az áron kívül azt is érdemes figyelembe venni, hogy milyen sport- és hobbitevékenységből adódó orvosi kezelésre nyújt fedezetet a biztosító, és az utazási terveink alapján választani védelmet.

Meglévő, krónikus betegségek – erre is fizetnek?

Az elmúlt időszakban sok szó esett arról, hogy a magyar lakossági egészségügyi állapota nem túl fényes, a saját betegségeinket viszont akkor is érdemes végiggondolni, mikor utasbiztosítást kötünk.

Egy meglévő, krónikus betegség akuttá válása esetére ugyanis a biztosítók jellemzően alacsonyabb biztosítási összeget határoznak meg limitként, mint egy hirtelen kialakuló betegség vagy baleset esetére.

Itt nem néhány millió forintra kell gondolni. Van olyan prémium biztosítás a piacon, mely 65 millió forintig vállalja az orvosi költségeket hirtelen fellépő megbetegedés esetén, krónikus betegségből adódó ellátást viszont csak ötmillió forintig térít. Egy 15 ezer eurós számlát pedig nem olyan nehéz összehozni egy nyugat-európai kórházban, és e fölött már nem véd minket a biztosítás.

Ugyanígy, a hazaszállítás miatti költségek esetében is gyakran megbontják a biztosítók, hogy mekkora összegig térítenek, ha egy hirtelen megbetegedés vagy krónikus betegség rosszabbodása miatt kell idő előtt hazatérnünk. Maradva a példánknál, a szóban forgó biztosítás limit nélkül téríti a hazaszállítást, ha hirtelen fellépő betegségről van szó, ha viszont egy krónikus betegség miatt kell hazajönni, akkor csak kétmillió forint a fedezet.

Covid–19 miatti egészségügyi költségek, járványintézkedés

Nagy általánosságban elmondható, hogy a biztosítók viselik az egészségügyi költségeket, ha Covid–19 megbetegedés miatt válik szükségessé egészségügyi ellátás külföldön. Az viszont már a ritkább – vagy kiegészítő biztosítást igénylő – eset, ha azt szeretnénk, hogy egy esetleges járványintézkedés miatti útlemondás, vagy pont túltartózkodás esetén minket érő veszteségeket is fizesse a biztosító.

Ha drága, előre kifizetett utazásról van szó, érdemes lehet útlemondási biztosítást kötni, azt viszont minden esetben ellenőrizzük előre, hogy milyen esetekben fizet a biztosító, hogy biztosan védve legyünk azokra az esetekre, melyek miatt a biztosítást kötjük.

Minden esetben – az alap biztosítási csomagok és kiegészítőik esetében is – érdemes elolvasni az apróbetűs részt, a legtöbb biztosító ugyanis már nevesítve foglalkozik a Covid–19-járvánnyal, és az abból eredő megbetegedések vagy járványintézkedések miatti költségviseléssel.

Autó asszisztencia – érdemes kötni?

Ha autóval utazunk, akkor érdemes lehet végiggondolni autó asszisztencia megkötését. Ezek a kiegészítő – illetve néhány helyen önállóan is megköthető – biztosítások akkor nyújtanak segítséget, ha külföldön elromlik az autónk, esetleg baleset érne minket.

Mielőtt azonban ilyen védelmet vásárolnánk, érdemes ellenőrizni, hogy szolgáltat-e az adott biztosító abban az országban, vagy azokban az országokban, ahova utazunk, valamint, hogy az autónk életkora megfelel-e az életkori feltételeknek. Jellemző gyakorlat a biztosítóknál, hogy az idősebb autókra kisebb biztosítási összeg mértékéig vállalnak csak kockázatot – így ellensúlyozva azt, hogy egy régebbi autó gyakrabban romlik el –, a nagyon régi autókat pedig kizárják a szolgáltatásból.

Poggyászbiztosítás – mégis mire jó?

Egy poggyászbiztosítás akkor jöhet jól, ha külföldön megsérül a csomagunk vagy pedig ellopják azt, esetleg, ha egy hosszabb járatkésés esetén saját magunknak kell gondoskodni étkezésről vagy járattörlés esetén szállásról (bár ez utóbbit legtöbbször Európában a légitársaságok biztosítják).

Bár dühítő lehet, ha egy utazásról hazaérve rögtön új laptopot kell venni az ellopott helyett, érdemes figyelembe venni, hogy ezek a költségek általában nem okozhatnak akkor pénzügyi sokkot, mint egy zsebből fizetett kórházi számla.

A poggyászbiztosításoknál ráadásul nemcsak a teljes biztosítási összeget, hanem a tárgyankénti limitet is érdemes figyelembe venni, ráadásul gyakori eset, hogy a biztosítók az olyan elektronikai eszközökre, melyek esetében nem tudjuk a tulajdoni viszonyt számlával igazolni, alacsonyabb limitet határoznak meg.

+1 Kell-e utasbiztosítás, ha van Európai Egészségbiztosítási Kártyám?

Ez egyéni mérlegelés kérdése. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (ismertebb nevén a kék kártya) arra jogosít fel, hogy az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban (ez az EU-t jelenti, Izlandot, Liechtensteint és Norvégiát), valamint Svájcban orvosilag szükséges egészségügyi ellátást vehessünk igényben annak érdekében, hogy ne kelljen a gyógykezelés miatt hazatérnünk Magyarországra.

Ez legtöbbször azt jelenti, hogy a helyi állami egészségügyi intézményrendszer szolgáltatásait vehetjük igénybe ingyen – vagyis az itthoni biztosításunk terhére –, magánellátásra, asszisztencia szolgáltatásokra vagy épp poggyászlopás esetén kártérítésre viszont nem leszünk általa jogosultak.

* * * FÉLMILLIÓ FORINTOT IS MEGTAKARÍTHAT EGY KÉTMILLIÓ FORINTOS HITELEN

THM-plafon ide vagy oda, havonta több ezer forintot is spórolhat, ha megfontoltan választ személyi kölcsönt. A hvg.hu és a Bank360 Személy Kölcsön Kalkulátorával könnyedén, mindössze néhány kattintással összahasonlíthatja különböző bankok ajánlatait. Ha kétmillió forintot igényel 72 hónapra, akkor egy kedvező kölcsön kiválasztásával akár félmillió forintot is spórolhat a hitel teljes futamideje alatt. Ide kattintva szabadon kalkulálhat, akár magasabb összegre vagy rövidebb futamidőre is összehasonlíthatja az ajánlatokat. Ha meglévő hitelét rendezné egy adósságrendező személyi kölcsönnel, akkor kattintson ide, ha pedig autóvásáráshoz keres kölcsönt, akkor pedig ide!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!