Tetszett a cikk?

A ciprusi görög kormány csütörtökön elutasította a török ciprióták vezetőjének bizalomerősítő javaslatát, melynek részeként a törökök visszaadtak volna egy 1975-ben elfoglalt városrészt.

Taszosz Papadopulosz ciprusi görög elnök válaszában közölte: a megosztottság felszámolása csakis az ENSZ-főtitkár terve alapján képzelhető el. Kofi Annan javaslata értelmében Ciprus svájci mintára felépülő, két egyenjogú területi egységből álló, osztatlan szuverenitású szövetségi állammá válna. A török közösség elzárkózott e javaslat elfogadásától.
Denktas szerdán hatpontos, területi engedményeket is tartalmazó javaslattal fordult Papadopuloszhoz, amelyek célja a görög és török társadalom közötti bizalom és szorosabb kapcsolat kiépítése. Egyúttal felajánlotta Famaguszta elővárosának, Varosának a visszaadását a görög közösségnek. (Innen a 29 évvel ezelőtti török invázió idején 40 ezer görög menekült délre, az előváros azóta lakatlan.) A ciprusi görögök elnöke a válaszlevélben hangot adott annak a meggyőződésének, hogy a zsákutcából a görög és a török népcsoport közötti közvetlen párbeszéddel lehetne kijutni, s ennek alapját az Annan-terv képezné.
Ciprus 1974 júliusában, a török hadsereg inváziója nyomán szakadt ketté; 180 ezer görögnek kellett délre menekülnie, 45 ezer töröknek pedig északra. A törökök 1983 novemberében egyoldalúan kikiáltották a független Észak-Ciprusi Török Köztársaságot (TRNC), amelyet mai napig csak Törökország ismer el. Ezzel a sziget megosztottsága állandósult. Békemegállapodás híján a szigetország megosztottan lép be az Európai Unióba. A csatlakozási megállapodást két hét múlva írják alá Athénban. (MTI)
Halott jelölt nyert választást egy román községben

Halott jelölt nyert választást egy román községben

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Sorozatban 23 győzelem után veszített a Bayern München

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás

Gfk: Terjed a környezettudatos vásárlás