Tetszett a cikk?

Kolumbiai gerillák megölték tíz túszukat, köztük egy megyei kormányzót és egy volt védelmi minisztert, akiknek a kiszabadítására a hadsereg kommandósokat küldött.

A kommunista Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) gerillái hétfőn agyonlőtték az egy éve túszul ejtett Guillermo Gaviriát, Antioquia megye kormányzóját és Gilberto Echeverry megyei békebiztost, volt védelmi minisztert, továbbá nyolc, velük együtt fogva tartott katonát - még mielőtt a kiszabadításukra érkező különleges egység elérte volna a Bogotától 280 kilométernyire északnyugatra, Urrao település mellett lévő táborukat. A mentőakciót a hadsereg hat napja készítette elő a légierő gyorsan bevethető egységének részvételével. A különleges erők 75 tagja hétfőn indult rohamra helikopterek és repülőgépek támogatásával. A táborba behatoló katonák már csak a holttesteket találták. Az akció során összecsapásra nem került sor. A FARC Álvaro Uribe elnökre hárította a felelősséget a túszok haláláért, mivel ő rendelte el erőszakos kiszabadításukat.
Megfigyelők szerint a mészárlás bizonytalan időre elhalaszthatja a hónapok óta várt fogolycserét. A FARC börtönben lévő tagjainak elengedését akarta elérni, cserében az általa fogva tartott politikusok és katonák szabadságáért. A gerillaszervezet túszai között van a szintén több mint egy éve elrabolt Ingrid Betancourt környezetvédő, volt elnökjelölt, egy másik volt miniszter, 16 (különböző szintű) képviselő, 47 helyi katonatiszt, valamint három amerikai polgár.
Uribe keményen próbál fellépni a baloldali gerillákkal, a szélsőjobboldali milicistákkal és a kábítószer-csempészekkel szemben. Egyharmaddal növelte a katonai kiadásokat, és a múlt héten kérte amerikai kollégáját, George Busht: toldja meg a Kolumbiának nyújtott katonai segélyt pilóta nélküli felderítő gépekkel és az iraki háborúból visszamaradt felszerelésekkel. (MTI)
Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

Már le is töltheti telefonjára az iPhone 12 háttérképeit

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt

Táskák és alkohol: ez fogy a luxustárgyak piacán járvány alatt