Az észak-koszovói Koszovszka Mitrovicában csütörtökön több ezer szerb tiltakozott amiatt, hogy a tartományi ENSZ-igazgatás (UNMIK) újabb hatásköröket kíván átruházni a koszovói hatalmi intézményekre.

A város északi, szerbek lakta negyedében megtartott tüntetésen közel négyezren vettek részt. A tiltakozók szerint a jogosítványok további átruházása Koszovó függetlenségéhez vezet. Milan Ivanovics, az észak-koszovói Szerb Nemzeti Tanács (SNV) elnöke szerint Michael Steiner, az UNMIK-vezetője személyesen felelős azért, hogy semmi sem valósult meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának koszovói határozatából - a menekültek nem tértek vissza, s nem derült fény az elrabolt szerbek sorsára sem. Ivanovics szerint a szerbek minden demokratikus módszert latba vetnek, hogy megakadályozzák a hatáskörök átadását, s a jövőben más szerbek lakta településeken is lesznek hasonló tüntetések.
Steiner és Bajram Rexhepi koszovói kormányfő március 7-én állapodott meg abban, hogy az ENSZ-misszió az év végéig átruházza a tartományi kormányra hatásköreinek nagy részét, egyebek mellett a gazdaságot, az egészségügyi és a közszolgálati szférát érintő jogosítványokat. A biztonsági, a kisebbségügyi és külügyi kérdések továbbra is az UNMIK hatáskörében maradnak.
Belgrád élesen reagált a bejelentésre, veszélyes provokációnak minősítve a jogosítványok átruházását. Zoran Gyingyics meggyilkolt szerb kormányfő halála előtt öt nappal egy lapinterjúban sérelmezte, hogy az elmúlt négy év alatt a nemzetközi közigazgatás alatt álló, de jure dél-szerbiai autonóm tartomány intézményrendszere államiságra jellemző jogkörökhöz jutott, a tartománynak van törvényhozó, végrehajtó és bírói hatalma, a békefenntartók létszámának csökkentésével pedig a biztonsági kérdések kezelése is a tartományi szervekhez kerül.
Kedden Rexhepi bejelentette: a jogosítványok átruházásával a Koszovói Védelmi Hadtest (TMK) is nagyobb hatáskörökhöz jut, mivel a kormány azt szeretné, ha a TMK hadsereggé válna. A hadtest eredetileg polgári védelmi és tűzoltó feladatok ellátására alakult a négy évvel ezelőtti koszovói válság után. Tagjainak többsége a Koszovói Felszabadítási Hadsereg nevű gerillaszervezetben harcolt a szerb biztonsági erők és a jugoszláv hadsereg ellen. (MTI)
Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

A kommunista tervgazdálkodás totális csődje, már a kenyér is luxuscikk Havannában

„Diplomával mosogatok egy étteremben”

„Diplomával mosogatok egy étteremben”

Karácsony kicsit másként - recept

Karácsony kicsit másként - recept

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Helyenként mínusz 10 foknál is hidegebb lehet

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt

Továbbküldte Kövér Ádernek a túlóratörvényt