szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kim Dzsong Il legfőbb észak-koreai vezető fogadta pénteken az észak-koreai látogatáson tartózkodó dél-koreai országegyesítési minisztert. Három éve ez az első eset, hogy Kim dél-koreai államférfival tárgyal.

Az előző ilyen találkozó 2002 áprilisában jött létre, tehát még azelőtt, hogy kirobbant volna az észak-koreai atomfegyverkezéssel kapcsolatos nemzetközi válság.

Csung Dong Jong dél-koreai országegyesítési miniszter a 2000 júniusában létrejött észak-déli csúcstalálkozó ötödik évfordulójának közös megünneplésére érkezett kedden Phenjanba. Kimmel tartott találkozója korábban nem szerepelt a vizit hivatalos programjában.

Kim Dzsong Il rendszerint visszahúzódik a nyilvánosságtól, s csak ritkán fogadja a Phenjanba érkező külföldi államférfiakat, politikusokat. A mostani találkozó létrejötte olyan reményeket kelthet szerte a világban, hogy előbbre lehet lépni az Észak-Korea atomfegyverkezésével kapcsolatos nemzetközi válság rendezésében, Szöul talán rá tudja venni Phenjant: térjen vissza az atomfegyverprogramjának beszüntetéséről tartott hatoldalú tárgyalásokhoz. Észak-Korea azzal az indoklással vonult ki a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország részvételével tartott tárgyalásokról, hogy Washington ellenségesen viszonyul hozzá, és katonai inváziót tervez ellene.

Semmit sem közöltek a Kim-Csung találkozón és közös ebéden lezajlott megbeszélésről. Csung előző este Kim Jong Nammal, Észak-Korea második számú vezetőjével tárgyalt, aki Csung közlése szerint azt mondta, hogy Phenjan kész lenne barátként, szövetségesként kezelni az Egyesült Államokat, ha Washington elismerné az észak-koreai (sztálinista) rendszert.

MTI Világ

Észak-Korea újrakezdené az atomtárgyalásokat

Óvatosan reagált Dél-Korea szerdán arra az amerikai bejelentésre, miszerint Észak-Korea kész újrakezdeni az atomprogramjáról szóló hatoldalú tárgyalásokat, mondván, nem tűztek ki pontos határidőt az egy éve megrekedt tárgyalások újrafelvételére.

MTI Világ

Újra tárgyal a két Korea az atomprogramról

Dél-Korea "új és komoly" ajánlatot ígér Észak-Koreának a nukleáris programjáról folyó hatoldalú tárgyalásokon, ha Phenjan hajlandó visszatérni a jelenleg holtponton lévő tárgyalásokhoz.

MTI Világ

Észak-Korea átlépheti a "vörös vonalat"

Kína értésére adta Észak-Koreának: nem tűri el, hogy atomkísérletet hajtson végre - jelentette vasárnap a Nihon Keizai Simbun (Nikkei) című japán gazdasági napilap.

MTI Világ

Nukleáris kísérletet tervez Észak-Korea?

Amerikai szakértők szerint a Kim Dzsong Il vezette távol-keleti országban olyan készülődés zajlik, mintha atomrobbantást készítenének elő, ám azt sem zárták ki, hogy az észak-koreai vezető csupán az amerikai hírszerzést akarja megtéveszteni.

MTI Világ

Észak-Korea tagadja a kísérleti atomrobbantás vádját

Észak-Korea tagadja, hogy kísérleti atomrobbantásra készülne, és amerikai propagandának nevezte az erről szóló múlt heti washingtoni jelentést. Phenjan az amerikai vezetést hibáztatja azért, hogy zsákutcába jutottak az észak-koreai atomfegyverprogram beszüntetéséről folyó hatoldalú nemzetközi tárgyalások.

Hét nap

ÉSZAK-KOREAI RAKÉTA

Kisebb riadalmat igen, komoly aggodalmat azonban nem okozott Észak-Korea szomszédainál az a rakétateszt, amelyet...

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

„Ebben az országban eléggé elvesztettem a hitemet. A Kékkör sokat visszaadott belőle”

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Orbán Viktor bejelentette, hogy jön az időseknek fenntartott idősáv a boltokban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban

Több mint 50 ezer áldozata van már a járványnak Olaszországban