Tetszett a cikk?

Június végén döntött úgy a maklári testület, hogy együttműködést ajánl a szociális segélyben részesülőknek. Az önkormányzat segít munkát keresni, ezért cserébe pedig öt nap közmunkát vár el.


Az volt a cél – mondta el Havasi László polgármester a Heves Megyei Hírlapnak-, hogy a fiataloknak segítsenek visszajutni a munka világába. A polgármester szerint megdöbbentő, hogy a 2500 fős településen a segélyen lévők 60%-a még nincs 45 éves. Az önkormányzat az együttműködésben vállalta, hogy összegyűjti a  munkaügyi központ, munkaerő-közvetítők és helyi vállalkozók ajánlatait; segítenek önéletrajzot, motivációs levelet írni. Az álláskeresők ingyen használhatják a telefont, internetet, faxot. Mindezekért cserébe a segélyezettektől azt kérik: havonta öt napot dolgozzanak a falu tisztán tartásán.

A július elején kiküldött együttműködési szerződést a segélyezettek fele aláírta. Első lépésként az önkormányzat munka-alkalmassági orvosi vizsgálatot szervezett, itt két személyről derült ki, hogy munkára alkalmatlanok. Hárman nem hajlandók együttműködni, így a segélyt nem folyósítják tovább nekik. Nyolcan már a helyi rendelet megszületése után néhány nappal találtak munkát. Két helybeli cég pedig jelezte, hogy tud munkalehetőséget biztosítani a rendszeres szociális segélyben részesülőknek.

A polgármester szerint a megállapodás törvényes, ráadásul nem kötelező aláírni azt. "Aki viszont nem írja alá, azt az önkormányzat behívhatja közcélú munkavégzés keretében. A törvény szerint a rendszeres szociális segélyen lévők minimum évente 30 napot kötelesek dolgozni" - közölte a polgármester.

MTI Itthon

Segély: diszkriminatív a monoki önkormányzat döntése

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) azzal a kéréssel fordult a közigazgatási hivatalokat irányító Önkormányzati Minisztériumhoz, hogy az önkormányzati rendeletekkel kapcsolatos törvényességi felügyeletet ellátva a lehető legrövidebb időn belül folytassák le a szükséges eljárásokat.

hvg.hu/MTI Gazdaság

Matolcsy: egymillió munkahely 5-10 év alatt - túlzott optimizmus?

Az elmúlt évek sorozatos gazdaságpolitikai hibái vezettek a magyar gazdaság alacsony növekedési üteméhez és magas államháztartási hiányához - értett egyet több gazdaságkutató intézet vezetője a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kerekasztal beszélgetésén. Matolcsy György ezermilliárd forintos adócsökkentésről és 5-10 éves távlatba 1-1,5 millió munkahely megteremtéséről beszélt. A jelen lévő közgazdászok nem osztották optimizmusát.

Vélemény

A segélyek feltételhez kötése nem csökkenti a munkanélküliséget

Mohácsi Erzsébet pedagógus, szociálpedagógus, romológus, az egyik legaktívabb jogvédő szervezet, az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítvány elnöke élesen bírálja a szociális ellátó rendszer tervbe vett radikális megkurtítását, a segélyek feltételhez kötését. Kétli, hogy ezzel fel lehet számolni az egyes térségekben kialakult tömeges munkanélküliséget.

Vélemény

Javaslatok a szociális támogatások átalakítására

A kormány dobogókői ülésén fogalmazódott meg a szándék, hogy a segélyek kiszámításának alapja jövőben ne a minimálbér, hanem a nyugdíjminimum legyen. Magyarul, a gyakorlatban ez csökkentést jelent. Nyilvánvalóan arra törekszenek, hogy a legmagasabb pénzbeli szociális támogatás is kevesebb legyen, mint a legalacsonyabb bér. Persze mindez csupán tüneti kezelés: égető szükség volna a népjóléti juttatások koncepciójának felülvizsgálatára. Hisz a jelenlegi szociálpolitikai modell nem oldja, hanem szaporítja és újratermeli a problémákat.

MTI Itthon

Csökkenti a kormány a segély maximális összegét

A szociális segély összegének csökkentése mellett a minimálbér emelése is felmerült lehetőségként annak érdekében, hogy a mainál nagyobb legyen a különbség a legkisebb bér és a segély között - értesült a Népszabadság.

MTI Itthon

Csökkentenék a szociális segélyt

A minimálbér és a rendszeres szociális segély legmagasabb összegének távolításában állapodott meg a szocialista vezetés a dobogókői tanácskozáson - tudta meg a Világgazdaság.

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok

Február közepéig halasztanák a Trump elleni impeachmentet a republikánusok

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Jóval ellenállóbb az indiai köles a klímaváltozással szemben, mint a búza

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért

Biden egy sor rendeletet írt alá a járvány megfékezéséért