Tetszett a cikk?

Az elmúlt évben hazánkba érkezett 430 ezer hektoliter olcsó olasz borból mindössze 120 ezer hektolitert könyveltek el. Komoly ellenőrzések jönnek.


Literenként száz forintért hozzák be a nagyobb hazai borfeldolgozók az olasz borokat, melyeket gyakran kevernek a hazai nedűvel – írja a Tolnai Népújság. Ez utóbbira állítólag azért van szükség, mert a fogyasztók a már megszokott fajtákat keresik inkább.

borportal.hu

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) még szüret idején sorra érkeztek a szőlőtermelőktől a bejelentések az ország minden borvidékéről, miszerint Olaszországból hordja be a borfeldolgozók egy része az olcsó, gyenge minőségű bort. Többek között így tudták lenyomni a szőlő felvásárlási árát, hiszen lényegesen kevesebbet vettek belőle mint az előző években. Horváth Csaba, a HNT főtitkára elmondta: hónapokkal ezelőtt felkérték a vámosokat, hogy nézzék át a borászatok könyvelését. A Vám és Pénzügyőrség a napokban adott számot a tapasztalatokról a főtitkárnak. Eszerint 430 ezer hektoliter olcsó olasz bor érkezett hazánkba, ugyanakkor azt pontosan nem tudták megmondani, melyik pincészetek érintettek.

Az adatok az olasz nyilvántartásra hagyatkoznak, a magyar borászatok azonban csak 120 ezer hektolitert könyveltek le. Horváth Csaba szerint a jelenlegi statisztikai hivatal rendszere nem alkalmas a pontos nyilvántartásra, mert csak a százmillió forint feletti forgalmat lebonyolító pincészeteknek kell feléjük kötelezően adatot szolgáltatni. Így egyelőre marad a szigorú és állandó ellenőrzés, melyre minden nagyobb, értékesítéssel foglalkozó pincészet számíthat. A vámosok mellett az Országos Borminősítő Intézet (OBI) ellenőrei is járják a feldolgozókat, a pincekönyvek, valamint mintavétel alapján ellenőrzik, hogy valóban az a bor van-e hordóban, kannában, mint ami rá van írva.

Ha ugyanis a borászat import bort is felhasznál, azt a  címkén fel kell tüntetni.  Ha ezt a borász nem teszi meg, akkor a borát ugyanúgy hamisítványként kezelik az ellenőrök, mintha az szőlőt nem is tartalmazna.

 

hvg.hu Plázs

Alkohol: mennyi idő alatt szívódik fel?

Szilveszter éjszakáján duplájára nő azoknak a száma, akik a toxikológián töltik az aztkövető huszonnégy órát. A karácsonyi kisebb és a két ünnep közötti „alig ivás” után azok is belevetik magukat a sör, bor, égett szesz háromszögébe, akik átlagos napokon nem emelgetik sűrűn a poharat. Ahogy Zacher Gábor toxikológus fogalmaz: „jó nagy berúgások zajlanak ilyenkor.”

Gőgh Csilla Gasztro

Provence: tizenhárom karácsonyi desszert

Egy francia mondás szerint Provence megy a maga feje után. Nem csoda hát, hogy errefelé a karácsonyi asztalra is más kerül, mint frank hon többi vidékén. A vacsoramenü bőséges, ám hús nélküli, szerény fogásokból áll. Viszont a híres tizenhárom desszerttel zárul.

Robert De Niro gyereke transznemű nőként coming outolt

Robert De Niro gyereke transznemű nőként coming outolt

Kocsis Györgyi: Ön azonos? Az abszurditások korába lép a világ

Kocsis Györgyi: Ön azonos? Az abszurditások korába lép a világ

Közel 200-zal előzte a rendőrt egy magyar fiatal Ausztriában, búcsúzhatott a kocsijától is

Közel 200-zal előzte a rendőrt egy magyar fiatal Ausztriában, búcsúzhatott a kocsijától is

A Microsoftnál már a gép írja a kód 30 százalékát, az is kiderült, miben a legjobb

A Microsoftnál már a gép írja a kód 30 százalékát, az is kiderült, miben a legjobb