Az elmúlt évben hazánkba érkezett 430 ezer hektoliter olcsó olasz borból mindössze 120 ezer hektolitert könyveltek el. Komoly ellenőrzések jönnek.
Literenként száz forintért hozzák be a nagyobb hazai borfeldolgozók az olasz borokat, melyeket gyakran kevernek a hazai nedűvel – írja a Tolnai Népújság. Ez utóbbira állítólag azért van szükség, mert a fogyasztók a már megszokott fajtákat keresik inkább.
 borportal.hu |
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsához (HNT) még szüret idején sorra érkeztek a szőlőtermelőktől a bejelentések az ország minden borvidékéről, miszerint Olaszországból hordja be a borfeldolgozók egy része az olcsó, gyenge minőségű bort. Többek között így tudták lenyomni a szőlő felvásárlási árát, hiszen lényegesen kevesebbet vettek belőle mint az előző években. Horváth Csaba, a HNT főtitkára elmondta: hónapokkal ezelőtt felkérték a vámosokat, hogy nézzék át a borászatok könyvelését. A Vám és Pénzügyőrség a napokban adott számot a tapasztalatokról a főtitkárnak. Eszerint 430 ezer hektoliter olcsó olasz bor érkezett hazánkba, ugyanakkor azt pontosan nem tudták megmondani, melyik pincészetek érintettek.
Az adatok az olasz nyilvántartásra hagyatkoznak, a magyar borászatok azonban csak 120 ezer hektolitert könyveltek le. Horváth Csaba szerint a jelenlegi statisztikai hivatal rendszere nem alkalmas a pontos nyilvántartásra, mert csak a százmillió forint feletti forgalmat lebonyolító pincészeteknek kell feléjük kötelezően adatot szolgáltatni. Így egyelőre marad a szigorú és állandó ellenőrzés, melyre minden nagyobb, értékesítéssel foglalkozó pincészet számíthat. A vámosok mellett az Országos Borminősítő Intézet (OBI) ellenőrei is járják a feldolgozókat, a pincekönyvek, valamint mintavétel alapján ellenőrzik, hogy valóban az a bor van-e hordóban, kannában, mint ami rá van írva.
Ha ugyanis a borászat import bort is felhasznál, azt a címkén fel kell tüntetni. Ha ezt a borász nem teszi meg, akkor a borát ugyanúgy hamisítványként kezelik az ellenőrök, mintha az szőlőt nem is tartalmazna.