szerző:
hvg.hu

Öt óra alatt óriási fordulatot vett az időjárás. Az ország délkeleti sarkára csaphat le a leginkább a vihar.

Az országot vasárnap hajnalban érte el a hidegfront, amelynek hatására egyre több helyen kell heves zivatarokra és jelentősebb csapadékra számítani.

Ahogy arról beszámoltunk, Sopronban már napközben sem nagyon ment 25 fok fölé a hőmérséklet, Sárvárra már reggel riasztották a tűzoltókat, Szombathelyen pedig 7 milliméter csapadék esett.

Vasárnap délutánra, kora estére a viharzóna elérte Budapestet is, a VIII. kerületi Nagyfuvaros utcában rögtön ki is csavart egy fát a szél, ahogy videós bejelentkezésünkön is látható.

Hétfő hajnalig többfelé várható intenzív zápor, zivatar. Zivatarban 60-70 km/h-t meghaladó szél, rövid idő alatt 20 mm feletti csapadék több helyen is kialakul. Kiemelten az Alföldön, eleinte este

főként a Tiszántúlon és az Alföld északi részén heves zivatarok kialakulása is várható 80-90 km/h feletti széllel és nagy méretű jéggel.

Az éjszakai kiterjedt zivataros csapadékrendszer hétfőn délelőtt kelet, északkelet felé távozik. A csapadékmennyiség több helyen is meghaladhatja a 20 mm-t, de az intenzívebb zivatarokban helyenként (nagyobb eséllyel a Dunántúl keleti részén, Duna-Tisza közén) 40-50 mm is hullhat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb riasztási térképein már narancsszínű foltok is szerepelnek, tehát ezekre a területekre másodfokú riasztást adtak ki. Mind a felhőszakadásra, mind a heves zivatarokra figyelmeztető térképen látszik, hogy az oszág délkeleti sarkában lehet a legintenzívebb az időjárás-változás.

©
©

Az Időkép frissebb (18:40-kor rögzített) hőtérképe nagy változást mutat, ha összevetjük a néhány órával korábbi (13:40-es) adatokkal.

©
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!