szerző:
hvg.hu

Székesfehérváron mondhatni dübörög az ingatlanpiac. A megyeszékhelyen túlkereslet van, így a tulajdonosok a kevésbé jó adottságú lakásokon is könnyedén túladhatnak. Mennyiért költözhetünk a királyok városába?

Székesfehérváron az idén igencsak megélénkült a lakáspiac, gyakorlatilag nagyobb a kereslet, mint a kínálat. Egyeseket a munkalehetőségek széles skálája, másokat a főváros és a Velencei-tó közelsége vonz a városba. A piacon ezért folyamatos, lassú áremelkedés tapasztalható. Az építőipari áremelések miatt a lakóházak árai is inkább emelkednek, bár az árak lassan eljutnak arra a szintre, amely felett már megszűnik a kereslet.

Székesfehérvári ingatlanok: van kereslet
© kolostorut.hu
Jelenleg erről még szó sincs, új lakásokra, panelekre és használt téglalakásokra egyaránt van igény. Még az alacsonyabb szinten lévő, kétszobás paneleket is néhány nap alatt el lehet adni 8–9 millió forintért. A nagyobb méretű, 3–4 szobás, 60–70 négyzetméteres panelek ráadásul jóval drágábbak, ezek 12–15 millió forintos áron cserélnek gazdát – tudtuk meg Fenyvesi Tímeától, az Élvit Ingatlan ügyvezetőjétől. A családi házak közül inkább a néhány évesek kelendőek, 30–50 millió forintért gond nélkül el lehet adni őket. A régi épületek árai stagnálnak, átlagosan 15–25 millió forintért kínálják őket.

A megyeszékhelyen albérletre is óriási a kereslet, a munkavállalók és a főiskolások már a nyár elején jelentkeztek az ingatlanirodáknál. A legtöbben kétszobás, bútorozott lakásokat keresnek – ezeket havi 50 ezer forint körüli bérleti díj fejében lehet birtokba venni. A felsővezetők is fölbukkantak az albérletet keresők körében, de ők inkább a 250–300 ezer forintos havi bérleti díjú luxusházakra vadásznak.

Rohamléptekben építkeznek

Az elmúlt években több nagyobb méretű társasház is épült Székesfehérváron, bár jelenleg inkább a kisebb, 6–8 lakásos házak szaporodnak a városban. Az újépítésű ingatlanok négyzetméterárai 300 ezer forint körül mozognak, de az egyedi fűtéses, 2–3 szobás, erkélyes lakások még így is szinte azonnal elkelnek. Egyre nagyobb az igény az iker- és sorházakra is, a lényeg, hogy az épülethez kisebb telekrész is tartozzon. Az érdeklődök főleg a belvároshoz közeli, vezér utcák környéki, öreghegyi ingatlanokat keresik.

A rengeteg új beruházás miatt már szinte teljesen elfogytak a belváros környéki építési telkek, pillanatnyilag leginkább a frekventált helyen lévő, például öreghegyi, társasház építésére is alkalmas, nagyméretű, 20–25 millió forintos telkeket keresik. A külvárosi telkek jóval olcsóbbak, a 600–800 négyzetméteres parcellákat 10 millió forint alatti áron kínálják.

Velence felé kelendőbb (Oldaltörés)

A Székesfehérvár tíz kilométeres vonzáskörzetében lévő települések szintén népszerűek, a költözni vágyók elsősorban Szabadbattyánon, Úrhidán, Sárkeresztesen, Iszkaszentgyörgyön, Agárdon és Gárdonyban szeretnének lakni. Velence és Gárdony nagyon felkapottnak számítanak, mivel a megyeszékhely mindössze 15 percre van tőlük, a Velencei-tó pedig vonzó a családosok számára – magyarázza Fenyvesi Tímea. A szintén környékbeli Kisláng és Sárkeresztúr már nem igazán keresett, de aki olcsón szeretne jó állapotú családi házat venni, itt találhat ilyet 4–5 millió forintért is.

Iroda és ipari ingatlanok

Székesfehérváron nem csak a lakások keresettek: az elmúlt két évben 7 ezer négyzetméterrel bővült az irodapiac, és több raktárfejlesztés is volt a közelmúltban. Nemrég épült föl az a 7 ezer négyzetméteres Alba Regia Centrum Üzlet és Irodaház, amelyben még mindig 4500 négyzetméternyi bérbeadó terület van. A régi bel- és külvárosi épületek korszerűsítésével 9–10 ezer négyzetméternyi „B” kategóriás iroda is létrejött. A régebb óta piacon lévő irodaépületeket is beleértve jelenleg 5 ezer négyzetméternyi „A” kategóriás, valamint 16–18 ezer négyzetméternyi „B” kategóriás iroda vár bérlőre – tudtuk meg Bender Gábortól, a Triarco Kft. ügyvezetőjétől. Az „A” kategóriás irodaházak havi bérleti díja egyébként nettó 12–18 euró/négyzetméter, míg a „B” kategóriás irodák havi bérletéért 7–10 eurót kell fizetni négyzetmétereként. Az irodaházakba főként pénzügyi és mobilszolgáltatók, munkaerő-közvetítő cégek, közszolgálati és közigazgatási szervezetek költöznek. A mikrovállalkozások többsége, valamint az ügyvédek és a könyvelők továbbra is szívesen dolgoznak lakásirodákban: egy 60 négyzetméteres, közepes állapotú, irodának is alkalmas panellakás bérleti díja 60–65 ezer forint körül alakul.

Székesfehérváron az elmúlt néhány évben az átlagosnál jóval több ipari park is épült, így például a Városkapu Ipari Park, az Alba Ipari Zóna, a Déli Ipari Park, az Ikarus Iparterület, a Videoton Iparterület és az Arév raktárbázis – csak hogy a legnagyobbakat említsük. Az ipari csarnokokat minőségtől és közművesítettségtől függően 2,5–4,5 euró/négyzetméteres áron lehet bérelni, míg a raktárcsarnokok négyzetméteréért havi 2–4 eurót kérnek.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Sopron ingatlanpiaca: mit, hol és mennyiért?

Sopronban és környékén az európai uniós csatlakozás után kissé átalakult az ingatlanpiac. A kereslet csökkent, ugyanakkor megjelent egy teljesen új vásárlói réteg. Mennyiért vehetünk ingatlant a hűség városában?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Miskolc ingatlanpiaca: kupálódó iparváros

Kevés olyan városunk van, mint Miskolc: az egykori iparváros természetföldrajzi elhelyezkedése mondhatni tökéletes, ingatlanpiaci szempontból valahogy mégsem számolunk vele. Mennyiért vehetünk ingatlant a Bükk-fennsík lábánál?

Úgy összeverte zárkatársát egy elítélt Szegeden, hogy most vádat emelnek ellene

Úgy összeverte zárkatársát egy elítélt Szegeden, hogy most vádat emelnek ellene

Így búcsúzott Karl Lagerfeldtől Palvin Barbara és Mihalik Enikő

Így búcsúzott Karl Lagerfeldtől Palvin Barbara és Mihalik Enikő

Már a rendszámokban is lehetnek smiley-k

Már a rendszámokban is lehetnek smiley-k

Szigorították a képviselők bejárását a Sándor-palotába, mobilt sem vihetnek be

Szigorították a képviselők bejárását a Sándor-palotába, mobilt sem vihetnek be

Ilyen sem volt még okostelefonban: a kijelző hangszóró is egyúttal

Ilyen sem volt még okostelefonban: a kijelző hangszóró is egyúttal

Íme a Samsung eddigi legizgalmasabb telefonja: májustól kapható az összehajtható Galaxy Fold

Íme a Samsung eddigi legizgalmasabb telefonja: májustól kapható az összehajtható Galaxy Fold