szerző:
hvg.hu

Szegeden több új lakóprojekt épült a közelmúltban, és még a környékbeli településeken is pörög az ingatlanpiac. A város önkormányzata most adja el a bérlakásokat, ami a későbbiekben komolyan kihathat a belvárosi ingatlanpiacra.

Az elmúlt években több jelentős lakóingatlan-beruházás is volt Szegeden: az első fecske a 2000 környékén épült franciahögyi lakópark volt, ahol még 100–120 ezer forintos négyzetméteráron lehetett lakásokhoz jutni. A Franciahögy sikere után a Vadaspark Lakóparban is az alacsony ár volt a fő szempont, bár a 170–200 ezer forintos négyzetméterárak inkább az igényesebb vevőket vonzották. Itt a mai napig vásárolhatóak kulcsrakész lakások 230–250 ezer forintos négyzetméteráron.

Idén új fejlesztések is indultak Szeged egyik legkeresettebb részén, a felső Tisza-parton. Az itt épülő Tisza Palota és Tisza Center 25–600 négyzetméteres üzlethelyiségeit és 30–200 négyzetméteres lakásait már jóval borsosabb áron kínálják: a luxuslakások négyzetméterára 300 ezer forinttól kezdődik. Luxusra egyébként van kereslet Szegeden: a város egyik legdrágább részén, az újszegedi Marostő városrészen épülő lakásoknak is nagy sikere volt. Itt főleg magasabb igényeket kielégítő családi házakat, sorházi lakásokat építettek, de készültek 1–3 szobás, 4–10 lakásos társasházak is.

Régiből új házak

Jelenleg a belváros és a belvároshoz közeli társasházi lakásokra van a legnagyobb kereslet. A vevőknek leginkább a 1,5–3 szobás lakásokra fáj a foguk, de a Szegedre költöző diákok körében népszerűek a garzonok is. A magas telekárak miatt nem sok beruházó mer nagyobb projektbe kezdeni a belvárosban, ahol 300–350 ezer forintos négyzetméterár alatt nem is kapható kulcsrakész lakás – mondja Csordás Gábor, a Golden Gate Ingatlaniroda ügyvezetője. A belvárostól távolodva általában 600–1200 négyzetméteres telken épülő, 6–18 lakásos társasházak vannak, amelyeket szerkezetkészen 200–240 ezer forintos, kulcsrakészen pedig 250–280 ezer forintos négyzetméteráron lehet megvenni.

Szegeden már messze nincs akkora kínálat telkekből, mint amekkora új lakásokból. Ahogy Kis-Jakab Rékától, az Otthon Centrum irodavezetőjétől megtudtuk, új osztású telkek inkább csak a város külső területein vannak. Itt 10–15 millió forintért lehet parcellához jutni, társasházak építésére alkalmas földdarab viszont alig akad. A városban ezért inkább régi házakat bontanak le. Nemrégiben kelt el például Szeged belvárosában egy 560 négyzetméteres ingatlan, 103 ezer forintos négyzetméteráron. A belvárosi, jó helyen lévő telkek esetében egyébként  nem ritka a 70–100 ezer forintos négyzetméterár sem – szögezi le Bátyiné Mester Zsuzsanna, a  LIMIT Ingatlaniroda vezetője. A környező, 10–12 kilométerre lévő településeken már olcsóbbak a telkek: 6–10 ezer forintos négyzetméteráron már lehet parcellát venni – tudtuk meg Samu Attilától, az Androméda Ingatlanszolgáltató ügyvezetőjétől. Nem véletlen, hogy csak Deszkre és Domaszékre évente százan költöznek ki.

Olcsóbb a használt

Az egyetemeken tanuló diákok miatt Szegeden mindig nagy az érdeklődés az olcsó otthonok iránt. Főleg az 1–1,5 szobás használt tégla- és panellakások keresettek. A továbbköltözők általában visszafelé számolnak, azaz kiszámítják, hogy a lefoglalt új társasházi lakás árából a felvehető maximális hitel összegét levonva mennyiért „kell“ eladniuk a panelt, így az árak sokszor irreálisak. A négyzetméterárak 110–140 ezer forint körül mozognak, de a jobban felszerelt, felújított, első vagy második emeleti lakások négyzetméteréért akár 160 ezer forintot is elkérhetnek.

A használt téglalakásokat 160–230 ezer forintos négyzetméteráron lehet megkaparintani. A belvárosi polgári lakások iránti mostanában csökkent a kereslet, mivel a négyméteres belmagasság miatt magas a rezsiköltség. A négyzetméterár 170–200 ezer forint – mondja Csordás Gábor.

A családi házak közül elsősorban a pár éve épült, amerikai stílusú vagy legfeljebb kétszintes épületek kelendőek – számol be tapasztalatairól Kis-Jakab Réka, akitől megtudtuk, hogy az ilyen ingatlanok 200–220 ezer forintos négyzetméteráron kelnek el. Sok 60-as, 70-es években épült családi ház is a piacon van, ezekre azonban nincsen túl nagy kereslet; négyzetméteráruk ennek megfelelően 150–180 ezer forint körül alakul. A ’80-as évek végén oly divatos angol típusú, két-háromszintes, netán szinteltolásos házakat is nehézkes eladni manapság – fűzi hozzá Bátyiné Mester Zsuzsanna.


Eladják a bérlakásokat (Oldaltörés)

A szegedi garzonokat havi 30–40 ezer forintért lehet bérelni, míg a 2–4 szobás lakásokért havi 40–70 ezer forintot kérnek el. A bérlők főleg Szegeden tanuló diákok, így az egyetemekhez és a belvároshoz közeli lakások, valamint a nagyon olcsó albérletek a keresettek. A belvárosban havi 50 ezer forintnál olcsóbban szinte lehetetlen kiadó lakást találni: itt jellemzően 70–120 ezer forint körül alakul a havi bérleti díj.

Jelenleg zajlik a szegedi bérlakások értékesítése, amely során az önkormányzat vételre felajánlja a bérlőknek az ingatlanok tulajdonjogát – árulja el Csordás Gábor. Egyösszegű kifizetés esetén így akár a forgalmi érték 50 százalékáért is lakáshoz lehet jutni. Az elidegenítési tilalom lejártával az ingatlanok nagy részét minden bizonnyal értékesíteni fogják a tulajdonosok, ami várhatóan a belváros ingatlanpiacát is felpezsdíti.

Környékbeli favoritok

A Szeged környékén található települések közül a 20 kilométernél közelebb esők az igazán népszerűek. Jelenleg Mórahalom a favorit, amelyet a látványosan fejlődő Mórakert és a fürdő egyaránt a figyelem központjába állított. Mórahalom alacsony telekáraival és olcsó társasházi lakásaival is vonzza a környék lakóit: új lakást 150 ezer forintos négyzetméteráron lehet itt venni, a telkek négyzetméterárai pedig még mindig nem haladják meg a 2 ezer forintot. A használt családi házak négyzetméterét 130–150 ezer forint körül mérik, de a néhány éves, modernebb otthonért 200 ezer forintot is kérhetnek négyzetméterenként.

Mórahalom mellett keresett még Sándorfalva, Újszentiván, Tiszasziget, Zsombó, Deszk és Kübekháza is – sorolja a Golden Gate Ingatlaniroda ügyvezetője. Az Otthon Centrum irodavezetője külön kiemeli a szegediek körében igencsak népszerű Domaszéket is: itt 110–170 ezer forintos négyzetméteráron lehet ingatlant venni. Felkapott településként említi a Szegeddel gyakorlatilag egybeépült Szőreget is. A térségben persze nem minden település ilyen népszerű: a várostól 25 kilométerre lévő Ásotthalom például már nem igazán alkalmas ingázásra, és a helyi munkalehetőségek hiánya sem teszi keresetté.

Tartalmi partnerünk a Bookmark Media ingatlanpiaci hírügynökség

 

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Az agglomeráció átka: ingatlanárak és közlekedés

A főváros környéki települések egyike-másika mára olyannyira zsúfolt lett, hogy alig különbözik Budapest peremkerületeitől. A bekötőutakon kígyóznak a sorok, és rendszeresek a többórás dugók. Sokszor a települések infrastruktúrája sincs kellőképpen kiépítve, emiatt pedig a fővárosba kell óvodába és iskolába hordani a gyerekeket. Mennyi idő alatt tehetjük meg mindezt?

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Sopron ingatlanpiaca: mit, hol és mennyiért?

Sopronban és környékén az európai uniós csatlakozás után kissé átalakult az ingatlanpiac. A kereslet csökkent, ugyanakkor megjelent egy teljesen új vásárlói réteg. Mennyiért vehetünk ingatlant a hűség városában?

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Az oroszok forradalmasítják a közlekedési lámpát

Vajna Tímea elárulta, hogy miért árverezi el Andy Vajna tárgyait

Vajna Tímea elárulta, hogy miért árverezi el Andy Vajna tárgyait

Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni a magyar államtól

Kósa a menekültek éheztetéséről: A turisták sem kapnak enni a magyar államtól

Apple Music? Spotify? Van ám más is: NASA

Apple Music? Spotify? Van ám más is: NASA

Átláthatatlanságot, korrupciós kockázatot talált az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál a számvevőszék

Átláthatatlanságot, korrupciós kockázatot talált az Állami Egészségügyi Ellátó Központnál a számvevőszék

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre

Amikor Kosztolányi utoljára szerelmes lett, a rákja is visszavonulót fújt egy időre