Lelassult az európai ingatlanbefektetések üteme a nemzetközi hitelválság hatására 2008 első negyedévében - hangzott el a CB Richard Ellis (CBRE) nemzetközi ingatlan-tanácsadó tájékoztatóján. Magyarországon drámaian visszaesett az ingatlanforgalom.

Az európai ingatlanbefektetések összértéke az első negyedévben 37 milliárd eurót tett ki, szemben 2007 utolsó negyedévének 57 milliárdos értékével.

Az aktivitás csökkenése már 2007 végén egyértelműen látszott, és 2008 első negyedében még hangsúlyosabbá vált: a legtöbb kontinentális európai piac a befektetői aktivitás csökkenéséről számolt be. Az Egyesült Királyságban azonban, ahol a visszaesés a leghamarabb következett be, a befektetések nagyjából 10 milliárd eurót tettek ki, ami megfelel a 2007 utolsó negyedévi színvonalnak. Az Egyesült Királyságban – más piacokkal összehasonlítva – jelentősebb árkorrekció történt, és a magasabb hozamok már felkeltették az önerőből finanszírozó befektetők érdeklődését.

Jöhetne az egyensúly

Nick Axford, a CB Richard Ellis európai kutatási és tanácsadási igazgatója elmondta: „az ingatlanpiac alapvetően szilárd maradt: a gazdaság gyengélkedésére vonatkozó várakozások okot adhatnak a nyugtalanságra, bár idáig ennek a bérlői keresletre való hatása korlátozott volt. Az európai befektetési piacon 2008 első néhány hónapjában árkorrekció volt tapasztalható, az első osztályú ingatlanok szegmensében pedig 0,25-0,5 százalékpontos hozamemelkedés következett be. A gyors korrekciót követő általános vélekedés szerint az Egyesült Királyság piacán kiegyenlítődés tapasztalható: a mai árak már nincsenek messze az egyensúlyi állapottól, amennyiben a gazdasági kilátások nem romlanak tovább.”

Mi lesz a hozamokkal?
A közép- és kelet-európai régiót elemezve Jos Tromp, a CBRE  kutatási vezetője kifejtette: „a hitelpiacokban bízó befektetők kevésbé voltak aktívak, de számos önerőből finanszírozó befektető árgus szemekkel figyeli az árak változását. A lehetőségek kiaknázásában a német nyílt végű alapok voltak a legaktívabbak nemcsak az érett nyugati piacokon (mint London központja), hanem a skandináv és a közép és kelet-európai piacokon is. Figyelembe véve német alapok 22 milliárd euróra becsült likviditását azt várjuk, hogy az év hátralévő részében igen aktívak lesznek Európában.”

„A hozamváltozások trendjét a régióban nem könnyű meghatározni” – folytatta Jos Tromp. „Míg a legtöbb nagy nyugat-európai piacon az első osztályú hozamok egyértelmű növekedését láthattuk az elmúlt három negyedév során, Közép és Kelet-Európa piaca sokkal heterogénebb képet mutat. Bukarest, Varsó és Prága piacán már lezajlott a korrekció (0,25 és 0,8 százalékpont közötti növekedéssel), míg Moszkvában és Belgrádban a hozamok viszonylag stabilak maradtak. Az elmúlt három hónapban csak Szófiában csökkentek a hozamok 0,5 százalékponttal.”

Hirtelen zuhanás

„A magyar ingatlanbefektetési piac nagyon csendes volt az elmúlt hónapokban”- tette hozzá Mészáros Margaréta, a CBRE budapesti befektetési és értékbecslési vezetője. „A hazai ingatlanpiac forgalma drámaian visszaesett az első negyedévben mind az előző negyedévhez, mind az előző év azonos időszakához képest. Míg a nagy európai piacokon a forgalom hónapokon át tartó egyenletes csökkenését láttuk, Magyarországon hirtelen visszaesés következett be az előző negyedévben. A tárgyalások hosszabb ideig tartanak, és trendet alakító tranzakciók még nem zárultak le – az egész piac lelassult.”

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Második meccsét is megnyerte a DVSC

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Az erdők méretével is sereghajtó Magyarország az EU-ban

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Videóüzenetben mondott köszönetet Merkel a magyaroknak

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Szigort ígér a karcagi botrány után a belügyi államtitkár

Felhős lesz a hosszú hétvége

Felhős lesz a hosszú hétvége

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem

Több banknál kizáró ok a babaváró hitelre a speciális jövedelem