szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa és a zsűri társelnöke elmondta: idén kevesebb, de magasabb...

Szoják Balázs, az „Év háza” pályázat jogtulajdonosa és a zsűri társelnöke elmondta: idén kevesebb, de magasabb színvonalú pályamű érkezett a felhívásra. Összesen 13 pályaművet adtak be a jelentkezők, ebből a neves szakemberekből álló zsűri négyet értékelt. A pályázat három fő értékelési szempontja a gazdaságosság-egyszerűség, a természetesség és a tisztaság voltak. „A gazdasági válság szükségszerűen átalakítja a jó és a szép házról alkotott képünket az építészetben. Egy gazdasági problémákkal terhelt ország építészete nem engedheti meg magának a pazarlást, legyen szó pénzről, építőanyagról vagy drága szerkezetekről” – mondta Szoják Balázs.

A nyertes nyaraló

A zsűri értékelési szempontjai alapján a legjobbnak járó „Év háza” díjat Selényi György horányi nyaralóépülete kapta. Az indoklás szerint az épület a „magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazás miatt” nyerte el az 500 ezer forinttal járó első díjat. Mint a képeken is látható, a kétlakásos nyaraló tiszta alaprajzi szerkesztésével reflektál a környezetére. A természetes anyaghasználat, a fa, az acél és a vakolt felületek jól hangsúlyozzák a minden hivalkodástól mentes építészeti szándékot. A két épületrész között kialakított átrium és a vízre tájolt teraszok természetes hűtést és szellőzést biztosítanak a tereknek. „Az egyszerű kubusok, a telken racionálisan elhelyezett épület magától értetődő, egymással és környezetével harmóniát teremt. Az üdülők szerkesztésére jellemző, már-már végletekig leegyszerűsített alaprajz, az újszerű tömegkapcsolattal, a telken való elhelyezkedéssel nyújt új építészeti élményt” – mondta Cságoly Ferenc DLA, a zsűri elnöke.

 

A nyertes horányi nyaraló
Selényi György elmondta: az épület tervezése bizalmi feladat volt, ugyanis régi barátja a megbízó. „Egyfajta minimál-programot akartunk: apró helyiségek egymás mellé tapasztva, összegyúrva. A statikus szürkésfehér betonépületet a mozgó elemek – spaletták, nyílászárók – keltik életre, így messziről látszik, mikor lakják”- mondta a tervező, aki hozzátette: valószínűleg a tiszta képlet, az erősen összetartó kevés anyag és a gesztus miatt nyert a pályázaton. Különdíjat kapott Peschka Alfréd budapesti családi házáért – a bírálatban a zsűri a megbízó, a tervező és a kivitelező között létrejött jó kapcsolatot emelte ki.

Peschka Alfréd budapesti családi háza


„Év háza” 2009 Dicsérő okleveleket kapott továbbá egy arányossága okán kiemelt budapesti családi ház (tervező: Somosi János) és a fából épült balatonfenyvesi családi nyaraló (tervező: Kamarás Bálint). Utóbbi többek közt a racionális alaprajzi kialakításáért és anyaghasználatáért tűnt ki a mezőnyből.

Az "Év háza" díj története

Az Év Háza díjat 1994-ben hozta létre az akkor még építőipari szaklapként ismert Családi Ház. Az évről-évre megrendezett pályázat új fórum¬ot teremtett a kilencvenes években szétforgácsolódott építész szakma számára, hozzájárulva az építészeti minőség következetes érvényesítéséhez. A Családi Ház 2001-es tulajdonosváltását ¬követően az ezzel egy időben megszűnt díjat Szoják Balázs építész a Magyar Építőművészek Szövetségének és más szakmai szervezetek támogatásával keltette újra életre 2008-ban. A 2009-es „Év Háza” díjra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás és nyaralóépület anyagával lehet pályázni. A fődíj 500 ezer forint. Az elismert épületek automatikusan a Magyar Építőművészek Szövetsége által kezelt Visegrádi Négyek Családi házai 2009 vándorkiállítás magyar képviselőivé válnak. A pályázat főtámogatója, a Wienerberger Téglaipari Zrt. A díjat második éve a Hella ÁNR Árnyékolástechnika Kft. és a FirstFund Közép-Európai Befektetési Alapkezelő Zrt. támogatja.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
ingatlanmenedzser.hu Ingatlan

Dubaj: ilyen egy luxus buszmegálló

Dubaj, ez az apró arab államocska a luxusturizmusba fekteti kőolajból származó bevételei jelentős részét, így készülve...

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

A brit kormányfő most nyerésre áll, kérdés, ez mire lesz elég

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Lelőtték a strasbourgi terrortámadás elkövetőjét

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Chelsea-mezben nézné a helyszínen a Vidi-meccset? Nem fog menni

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Bécsben a biciklisek negyede télen sem teszi le a kerékpárt

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Komoly havazás jöhet a hétvégén

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől

Nicole Kidman eltiltotta lányait az új filmjétől