szerző:
ingatlanmenedzser.hu

Alig néhány éve még mindenki a csodájára járt az internetes hűtőgép koncepciónak, amely a fejlesztők eredeti...

Alig néhány éve még mindenki a csodájára járt az internetes hűtőgép koncepciónak, amely a fejlesztők eredeti elképzelései szerint nemcsak arra lett volna jó, hogy az ajtóba épített számítógép képernyője egyben családi üzenő falként, szakácskönyvként is funkcionáljon, hanem még arra is, hogy érzékelje a gép belsejéből kifogyó élelmiszereket, s az így létrejövő bevásárló listát automatikusan továbbítsa a szomszédos kiskereskedő rendszerébe. Az előbbi az évek során már sokféle változatban meg is valósult, az utóbbi azonban még mindig nem nagyon, mert egyfelől a rendszer azt feltételezi, hogy a hűtőn belül minden terméknek mindig ugyanott van a helye, másfelől nem is nagyon van rá vállalkozó a házhoz szállítást végző cégek között.

Azt is komolyan hitték még néhány éve a háztartási gépek gyártói, hogy olyannyira intelligens mosógépet tervezhetnek, amely felismeri, milyen anyag összetételű ruhák kerülnek a dobjába és a mosóprogramot a szerkezet ahhoz tudja igazítani. A felismeréshez azonban nemcsak a textilipar, hanem a felhasználók aktív közreműködésére is szükség lett volna, az előbbi legyártotta volna az adott ruhadarab elektronikusan olvasható összetétel címkéjét, utóbbi pedig évekig őrizgette és szorgalmasan használta volna azokat a mosásnál.

A jövő konyhája

Az egyik legnagyobb gyártó idén viszont merészet gondolt és megtervezte a 2050-re várható életviteli normákhoz igazodva a jövő konyháját. Az Otthon szívének (Heart of the home) elnevezett készülék egy intelligens, interaktív, többfunkciós megoldás, mely egyszerre tölti be a konyhaasztal, a főzőfelület, a szakácskönyv és a mosogató szerepét.

Főzés előtt például csak fel kell pakolni a kiválasztott alapanyagokat a felületre, és a készülék elemzi az élelmiszereket. Érintőképernyőjén megjeleníti a hozzávalókból elkészíthető ételek receptjeit, amelyek között egyszerűen lapozgathatunk. A változtatható formájú felületen az ujjunkkal körberajzoljuk, s ezzel kijelöljük a főzőzóna nagyságát, majd a tenyerünket rányomjuk a kijelölt felületre, így kialakítjuk a kívánt mélységet. Ezt követően beletesszük a hozzávalókat, majd az úgynevezett csúszókapcsolós vezérléssel beállítjuk a hőmérséklet-fokozatot és a főzéshez szükséges időt. Maga a felület nem melegszik fel, csak a kijelölt főzőzónában képződik hő, ezért az asztal többi része munkapultként használható. Az eszköz látványkonyhának is beillik, főzés közben együtt lehetünk vendégeinkkel, családtagjainkkal.

Vesszen a kábel!

Az elmúlt években az internet már beköltözött a lakás egyéb helyiségeibe is, legfőképpen a nappaliba, ahol ma már egy menő háztartás nem nagyon lehet meg hálózatba kötött házimozi rendszerek, hifitornyok nélkül. Egyre jobban terjednek a házi adattároló rendszerek is, ahol a családnak kedves fotókat filmeket, zenéket őrizgethetjük. A fejlesztők most már nagy iramban ezek vezeték nélküli megoldásain dolgoznak, mivel az otthoni összképet és harmóniát ma még erőteljesen rontja az össze-vissza kapcsolt készülékekkel együtt járó kábelrengeteg.

A nappaliban lévő rendszernek a lelke a házi irányító központ (Home Hub), amely felügyeli a lakás összes elektromos berendezését, össze van kötve a riasztóval is, de "üres óráiban" internetes felületén nyomon követhetők a hírek, az időjárás előrejelzés és minden ami a családtagokat érdekelheti.

Az intelligens otthon fejlesztésében élen járó távol-keleti országokban már a távolról irányítható fürdőszoba sem utópia, ahol a házigazdát hazaérkezésekor a kádban az általa kellő hőfokra beállított fürdővíz várja. Távolról irányítható rendszereket fejlesztettek a mérnökök a kerti öntözőkhöz is.

Manapság azonban a fejlesztők fejében elsősorban már nem a minél extrémebb termékek és szolgáltatások járnak, hanem energia ínséges világunkban, inkább az olyan megoldások, amikkel házilag is megoldható az energiatakarékosság, szabályozható az otthoni energiafelhasználás. Az utóbbi hónapokban lezajlott nemzetközi bemutatók egyértelmű slágertermékei voltak az említett eszközök, illetve a rájuk építhető szolgáltatások.

Ezeken az otthoni érintőképernyős műszerfalakon a család szabályozhatja a lakás összes helyiségében megtalálható fűtőberendezéseket, termosztátokat, csökkentheti a lakás egyéb energiafelhasználását, felügyelheti az otthon biztonságát. A legújabban fejlesztett rendszerek arra is alkalmasak, hogy akár egyes készülékekre lebontva kövessék az energiafelhasználást.

Az intelligens otthonokban rejlő üzleti lehetőségeket Magyarországon is igyekeznek kihasználni a cégek. Legutóbb a legnagyobb távközlési cég jelent meg a piacon egy otthoni riasztórendszerrel és a kapcsolódó szolgáltatással. A web-kamerával is összeköthető új rendszer nyitás- és mozgásérzékelőkön keresztül figyeli a lakást, és azonnal riaszt betörés, lakástűz, gázszivárgás és más rendkívüli esetben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Tanácsokat adna dizájnbetonnal világhírűvé vált házaspár

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Háromezer éves óegyiptomi szarkofágokat találtak Luxorban, bennük ép múmiákkal

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Kína vezető szerepet kíván betölteni a kibertér fejlődésében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Nem nyomoznak a miskolci csecsemőgyilkosság ügyében

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Tokaj-Hegyaljáig még eljutott a román brutáltréler, aztán jöttek a rendőrök

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak

Összeszakadt egy víztározó gátja Oroszországban, többen meghaltak