szerző:
ingatlanmenedzser.hu
Tetszett a cikk?

Az érintett ingatlanok közül öt a XII.

Az érintett ingatlanok közül öt a XII. kerületben található, a legkisebb 2370, a legnagyobb 25275 négyzetméter alapterületű. A forgalomképessé tételről szóló előterjesztésben ezeken felül szerepel egy 70 négyzetméteres VII. kerületi, egy 64 négyzetméteres X. kerületi és egy 61 négyzetméteres XV. kerületi lakás.

A Csomós Miklós oktatási és kulturális, illetve Bagdy Gábor pénzügyi területért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett javaslat szerint az üresen álló, a korábbi feladatra alkalmatlan ingatlanok őrzése és a vis maior káreseményekből eredő helyreállítások nagy anyagi terhet rónak az ágazatra, ezek fedezetét a működési kiadásokból kénytelenek finanszírozni. A városvezetők megjegyzik, hogy az ingatlanok többsége teljes felújítást igényel.

A nyolc ingatlan össz bruttó nyilvántartási értéke mintegy 2 milliárd 899 millió forint, azaz a gyermek- és ifjúságvédelmi ágazat ingatlan vagyonértékének több mint 13 százaléka. Az indítvány szerint a kiköltöztetendő telephelyeken teljes körű leltározás, selejtezés után "a továbbiakban hasznosítható tárgyi eszközök költöztetése és lomtalanítása szükséges". A kiürítésre 2 millió 400 ezer forintot különítenének el az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó kiadásokra szánt céltartalékból.

Új gyermekotthon épülhet

A javaslat kitér arra is, hogy amennyiben az értékesítésből a fővárosi önkormányzatnak bevétele lesz, úgy korábban kezdődhet meg a 2011-2014-es ciklusra tervezett, 450 millió forint összértékű új egészségügyi gyermekotthon építése. Ez a XII. kerületi Széchenyi emlékúton működő gyermekotthont váltaná ki, amely egy műemléki villaépületben működik. Az épületben halmozottan fogyatékos gyermekeket gondoznak, ugyanakkor az épület elrendezése erre nem alkalmas, és nem is tehető akadálymentessé. Az új otthont a Fővárosi Önkormányzat Csecsemőket, Kisgyerekeket és Fogyatékosokat Befogadó gyermekotthonainak Soroksári úti telephelyén építenék fel.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!