Látványtervek: Megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

Látványtervek: Megújul a Móricz Zsigmond körtéri Gomba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megújul a Móricz Zsigmond körtéri úgynevezett Gomba a főváros XI. kerületében. A műemléki védettségű épület megőrzi a építészeti karakterét, ugyanakkor új funkciókat kap.

A körtér tíz éve alakul a metróberuházás és a közösségi közlekedés átszervezése miatt, ugyanakkor Dél-Buda szimbolikus közterületi építménye is régóta megérett az átalakulásra – mondta Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP), Újbuda polgármestere szerdán. A Gomba megújítása korábban nem volt benne a kulturális városközpont kialakításáról szóló projektben, de végül sikerült azt kiterjeszteni. Ezzel a csaknem 400 millió forintos beruházás felét az önkormányzat, a másik felét az Európai Unió finanszírozza.

Látványterv a Gombáról
©

A polgármester tájékoztatása szerint a központi találkozóhely átalakításának kulcspontja, hogy az áramellátást biztosító transzformátorokat határidőben át tudják-e helyezni, erre augusztus közepét jelölték meg. A Gomba várhatóan nyár végére, ősz elejére újul meg.

Hoffmann Tamás arról is beszámolt, hogy az épület kulturális funkciókat is kap, továbbá a Bartók Béla út 29. és 32. szám alatt is megújítanak olyan helyiségcsoportokat, amelyeket aztán kulturális célokra használnak.

Látványterv a Gombáról
©

Szabó Levente felelős tervező arról számolt be, hogy a 70 éves, erősen leromlott műszaki állapotú Gombából modern köztéri pavilont alakítanak ki, amelynek udvara szabadon marad, az épület pedig átlátható lesz. Az udvarban felújítják az ivókutat, csobogót és a zöldfelületeket – tette hozzá.