Bors: Lezsák Sándor 231 ezres állami albérlete a parlamenti csúcstartó

Bors: Lezsák Sándor 231 ezres állami albérlete a parlamenti csúcstartó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Országgyűlés két fideszes alelnökének és háznagyának jóval magasabb összegért bérel lakást a parlament, mint a többi képviselőnek – olvasható a szerdai Borsban. A Lakitelekről származó Lezsák Sándor albérlete került a legtöbbe. Van olyan ellenzéki képviselő is, aki megelégszik egy csepeli panellakással.

A törvény szerint nemcsak vidéken, hanem a fővárosban élő képviselők is jogosultak arra, hogy az Országgyűlés Hivatala Budapesten lakást vagy házat béreljen számukra, képviselői fizetésükön felül.

Ez csak akkor jár, ha a politikusnak vagy közeli hozzátartozójának nincs saját tulajdonú lakása a fővárosban. A képviselők bruttó havi illetményének legfeljebb 25 százalékáért, vagyis alapesetben 186 900 forintért köthető bérleti szerződés, de ebbe bele kell férnie a rezsinek is.

A legtöbb politikus albérlete Budapest XIII. és V. kerületében található, közel a Parlamenthez. Lakbérük többnyire a maximális összeg közelében mozog – olvasható a cikkben.

Az LMP-s Ikotity István például ugyanúgy 185 500 forintért lakik valahol, mint a fideszes Répássy Róbert vagy a független Kész Zoltán. A legolcsóbban Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője bérel lakást Csepelen, ő megelégszik egy havi 55 ezerbe kerülő panellakással.

Jóval drágább bérlakásokban élhetnek viszont az Országgyűlés vezető tisztségviselői, mivel az ő havi fizetésük magasabb. A parlament háznagya, a fideszes Mátrai Márta havi 231 140, egyik alelnöke, a fideszes Jakab István 230 ezer forintért lakhat.

A rekorder az Országgyűlés másik fideszes alelnöke, Lezsák Sándor, aki egyébként Lakitelken él. Ő havi 231 900 forintért kap albérletet, ezért az összegért egy Parlamenthez közel eső utcában háromszobás, 84 négyzetméteres bérlakást is bérelnek.