Arra számít, hogy felfelé mennek a lakásárak? Hát nem egészen

Arra számít, hogy felfelé mennek a lakásárak? Hát nem egészen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Máris szakadozik a nagy budapesti ingatlanlufi.

Ellentétben a médiában mostanában gyakran elhangzó nyilatkozatokkal, az idén a kereslet már stagnál, sőt kismértékben talán csökkent is az ingatlanpiacon, legalábbis ami Bel-Budát illeti - mondja Nagy Andrea, a Balla Ingatlanirodák I., II. és XII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Mint mondta, nagyon válogatósak lettek a vevők, az árak úgymond “felfújt, lufiárak”, egyre nagyobb mértékű ismét az alku, és csak az igazán keresett, jó lakásokat veszik meg az érdeklődők a meghirdetett árakon. Utóbbiak azonban a kínálatnak mindössze egy-két százalékát teszik ki - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

A kurrens, felkapott lakás legyen erkélyes, első emeleti, nem hátrány, ha liftes, legyen kifejezetten jó állapotú a ház, legyen zöldövezeti, nyugat-keleti tájolású és legyen remek a közlekedés - sorolta Nagy Andrea.

És ilyen lakás hány darab van? Borzasztó kevés

- tette hozzá.

Az ilyen adottságú ingatlanok azok, melyeket még mindig az átlagnál gyorsabban és drágábban el lehet adni. Ugyanakkor minden más esetben csökkentek az árak az ingatlanközvetítő szerint. Ezt persze a tulajdonosok sokszor nehezen hiszik el, így a hirdetéseknél látható összegek meglehetősen távol állnak a realitástól. “A hirdetési árak mind lufiárak az átlagos és az átlag alatti paraméterekkel rendelkező lakások esetében” - jegyezte meg.

A csok semmiféle hatással nincs a bel-budai ingatlanpiacra, még használt lakások vásárlásánál sem veszik igénybe a vevők ezekben a kerületekben. Igaz ugyanakkor az is, hogy újépítésű lakásokkal nem nagyon lehet találkozni errefelé. Az a néhány, amely felbukkan a piacon, csak tervezőasztalon létezik, azaz el sem kezdődtek még az építkezések.

Viszont négyzetméteráraik egymillió forint felett mozognak. Ezek az árak magasabbak, mint az azonos környéken lévő használt lakások 600-900 ezer forintos négyzetméterárai - tette hozzá.
Hozzászólások