Minden nagyon rendben a lakáspiacon: az árak vágtatnak

Minden nagyon rendben a lakáspiacon: az árak vágtatnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Töretlenül vágtat a lakáspiac, legalábbis az az idei harmadik negyedévben is növekednek az árak szinte minden lakáspiaci szegmensben. A lakáshitelezések terén is bővülés várható a közeljövőben, ez utóbbi szintén arra enged következtetni, hogy nem várható megtorpanás a lakásárak emelkedésében.

Nem lassul a lakáspiacon az árak növekedése: az Otthon Centrum a harmadik negyedévben is növekedő árakat regisztrált szinte minden szegmensben. A piaci élénkülés kezdetéhez (2014 I. negyedév) képest az árak az OC által közvetített tranzakcióknál a használt tégla építésű társasházi lakások fajlagos átlagára vidéki városokban 16-80 százalékos, a fővárosban pedig 31-110 százalékos növekedést mutatott.

Európában is kiemelkedő a magyar lakásárak száguldása

Az Eurostat lakásár indexe alapján 2016 II. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva Magyarországon és Lettországban nőttek legnagyobb mértékben az árak (10,3 százalék), a második legjelentősebben dráguló ország Ausztria, sorrendben a 3. és 4. helyen az Egyesült Királyság és Svédország volt. A környező országokban Romániára (6,8 százalék), Csehországra (6,3 százalék) és Szlovákiára volt jellemző nagyobb mértékű növekedés (5,7%) éves viszonylatban, míg Horvátországban és Lengyelországban viszonylag stabilak maradtak az árak.

A környező országok fajlagos átlagárait tekintve viszont Budapest még mindig relatív olcsónak számít. Varsóban a belvárosi árak négyzetméterenként 2100-2700 euró körül alakulnak, Prágában, 2400-4500 a sáv, Pozsonyban is 2000-3000 eurós áron lehet lakást venni, míg a szlovén fővárosban 2400-3200, Zágrábban pedig 1800-2700 eurós négyzetméterár a jellemző.

Ehhez képest Budapesten az átlagár csak az V. kerületben közelítette a 2000 eurót, míg a legmagasabb presztízsű kerületekben, így a budai II., XI. és XII., illetve a pesti oldalon sem volt 1500-1600 eurónál nagyobb az átlagos négyzetméterár és ezt csak néhány 100-200 euróval haladta meg az új építésű lakásoknál tapasztalt árszint.

A belvárosi V., VI., VII., VIII. és IX. kerületekben az árak gyakorlatilag megduplázódtak 2014 első negyedéve óta és a legtöbb kedvelt kerületben, így a budai XI., XII. vagy a pesti XIII. kerületben is 50 százalékot meghaladó volt az árváltozás. Az átlagárak negyedéves változása, azaz az előző negyedéves átlagértékhez képest történő átlagos árváltozás meglehetős hullámzást mutatott ebben az időszakban, amelyet részben az összetétel-hatás is magyaráz.

Az átlagos növekedés mögött azonban nagy területi különbségek rejlenek – mondta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. Az ország legtöbb településén minimálisan vagy egyáltalán nem érzékelhető az élénkülés, sőt adásvételek is elvétve történnek.

A piacon forgó lakóingatlanok döntően a fővárosban és környékén, a régióközpontokban, a megyeszékhelyeken és a megyei jogú városokban vannak, térségekre bontva pedig elsősorban Közép-Magyarországon és Nyugat-Dunántúlon, valamint a Balaton keleti medencéjének településein. Budapest és az agglomeráció dominanciája nagyon erős. Ezeken a piacokon viszont a koncentrált kereslet erőteljes árnövekedést generált az elmúlt években.

Mivel térben erősen koncentrált a piac, ez óhatatlanul az árak növekedéséhez vezet. Az MNB októberi lakáspiaci jelentése szerint – amellett, hogy a korábbi években felhalmozódott devizaadósság leépülésével a háztartások jövedelemarányos adósságállománya idén már a válság előtti szint alá süllyedt – a lakosság nettó pénzügyi vagyona historikusan magas szintre emelkedett, ami a kereslet tovább bővülésére utaló jel.

©

Az új lakás projektek esetén az árcsökkenés ellen utaló jel a bankok konzervatívabb projekt-finanszírozási gyakorlata és az építőipari kapacitásokért a beruházók között tapasztalható fokozódó verseny. Az Otthon Centrum csatlakozva az MNB álláspontjához úgy véli, hogy az év folyamán enyhülő ütemű, de további árnövekedés várható.

Hozzászólások