Space-központ épül Farkas Bertalan szülőfalujában 3 milliárdból

Space-központ épül Farkas Bertalan szülőfalujában 3 milliárdból

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A kétezer fős nyírségi falu csak kiállítóterem építésére pályázott, de az állam megdobja a községet egy gigaberuházással.

Nyitóképünkön a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Felcsúton közzétett óriásplakátja látható.

3 milliárd forintból space-központ épül Farkas Bertalan kétezer fős szülőfalujában, Gyulaházán – írta a Vastagbőr a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatra hivatkozva. Bár a falu csak kiállítóterem építésére pályázott, űrközpontot kapnak, ami beleillik a Felső-Tiszavidék fejlesztésére megálmodott nagyívű tervekbe. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter városában, a Gyulaházától 10 kilométerre található Kisvárdán is felturbózzák az élménykínálatot.

Farkas Bertalan: Nem tudok visszazökkenni a földi körülmények közé

Farkas Bertalan 35 év alatt sem tért napirendre afelett, hogy elszakították az égbolttól és kirakat-asztronautát faragott belőle az állam, ráadásul az ország ennek ellenére sem ünnepli kitartóan. Leginkább egyébként egy második űrrepülés hiányzik neki. A koszorús dandártábornok-űrhajóssal nemzeti naivitásról, elnyomott mellszobrokról és Szijjártó Péter űrprogramjáról beszélgettünk. Ja igen: Magyari Béláról is megvan a véleménye.

Gyulaházán már régóta látható űrhajós-kiállítás. Bardi Béla polgármester a Szon.hu helyi hírportálnak azt mondta, még ő sem tud konkrétumokat a készülő gigaberuházásról, mert annyira friss a határozat. Igaz, a múlt év végén már egyeztettek az illetékesekkel.

Elmondta, hogy a kiállítóterem megépítésére azért pályáztak, hogy a falu befogadhassa a bezárt Közlekedési Múzeum teljes űrrepülés-történeti anyagát, illetve a repüléstörténeti anyag egy részét. Azzal érveltek a döntéshozóknál, hogy már 25 éve működik a községben egy hasonló kiállítás, valamint Farkas Bertalan is itt született. Már akkor felmerült, hogy valami nagyszabásúbbat is rendezhetnének itt, olyasmit, mint a NASA Gateway to Space kiállítása. Bardi azt mondta, örülnek a lehetőségnek, és remélik, hogy a készülő turisztikai attrakció tömegeket csábít majd Gyulaházára.

Hozzászólások