szerző:
MTI

Az ötemeletes könyvtárat három év alatt építették fel. A központi csarnok falain futó polcokon a könyvek egy része csak álca, de lehet, hogy ez nem marad mindig így.

Egy kívülről nézve leginkább háromdimenziós szemgolyóra emlékeztető futurisztikus könyvtár nyílt meg az északkelet-kínai Tiencsinben.

A dán MVRDV építésziroda álmodta meg az épületet, ami több mint 33 ezer négyzetméteres és körülbelül 1,2 millió könyv sorakozik benne – írja a The Daily Mail.

Az ötemeletes közkönyvtár központi csarnokának falain teraszosan végigfutó könyvespolcok egyszerre szolgálnak lépcsőként és ülőhelyként a látogatók számára. A könyvek mögött pedig olvasószobák, irodák és pihenőhelyiségek vannak.

©

Az október elején megnyílt könyvtár mindössze három év alatt készült el, aminek eredményeként a tervezőknek le kellett mondaniuk az eredeti elképzeléseik egy részéről. Ez azt jelenti, hogy a központi csarnok falain futó polcokon nem sorakoznak egészen a plafonig a könyvek, hanem néhány jól megpakolt polc után már csak alumíniumlapokra nyomtatott borítók láthatóak.

Az eredeti tervek szerint ezekhez a magasban lévő könyvekhez a polcok mögötti termekből lehetett volna hozzáférni. Azt, hogy valaha megvalósul-e ez az elképzelés, egyelőre nem tudni. Az álkönyveket addig is kötelek és mozgatható állványzat segítségével takarítják.

Az intézmény egy Tiencsinben épülő kulturális komplexum része.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!