szerző:
hvg.hu

Négymilliárd euró beruházási értékű fejlesztést mutatnak be a magyarok Európa legnagyobb ingatlanos kiállításán, Münchenben.

Összeállt az októberi müncheni Expo Real kiállításon részt vevő projektek listája. A Budapest-standot a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) és Budapest önkormányzata működteti, és a következő három-öt év ingatlanfejlesztési piacából adnak ízelítőt – írja a Világgazdaság. A bemutatott fejlesztések együttes kivitelezési költsége a négymilliárd eurót is meghaladja, ebből 2,5 milliárd eurónyit magáncégek valósítanak meg.

A bemutatandó állami beruházások között szerepel az egymilliárd eurós Liget Budapest projektet, valamint a HIPA által képviselt, összesen mintegy 300 millió eurónyi beruházás, melyek között a két szállodából és ötven apartmanból álló gyógyászati központ, a 60 millió eurós kapuvári egészségpark és az 50 millió eurós Tópark Be My City szerepel. Utóbbi 2007-ben indult nagy elánnal, a válság miatt azonban elakadt a fejlesztés az M0–M1–M7 autópályák által határolt területen.

Az üzleti fejlesztések között a Gránit Pólus Central Park WestEnd-közeli városnegyedét, a Kopaszi-gátnál a  Property Market által épített BudaPartot és a Forestay Development 418 szobás magánkollégiumát mutatják be. Emellett egy újabb, már régóta tervezett, de építési engedélyt még nem kapott magasházat, az Agora Budapestet is prezentálják, ezt az Árpád híd pesti hídfőjénél építené a HB Reavis. Korábban megírtuk, hogy az Agorát beelőzte a GTC fejlesztése, a Twist (képünkön), mely júniusban kapott engedélyt a 90 méteres toronyház felhúzására.

Münchenben az ország legnagyobb irodaháza, a Wing Zrt. projektje – azaz a Telekom-székház –, valamint a Wizz Air nemzetközi repülési oktatóközpont is szerepel majd.

Az év nagy kihívása volt, hogy az idén is lesznek-e olyan nagy értékűek a tranzakciók, mint tavaly, amikor rekord született az ágazatban, de az IFK elnöke, Takács Ernő szerint a fejlesztői aktivitás nem csökkent, a kelet-közép-európai ingatlanbefektetések 15 százaléka Magyarországon történik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!