Belvárosi óvodaudvar-botrány: "A csúnya bácsi elvette tőlünk az udvart"

Belvárosi óvodaudvar-botrány: "A csúnya bácsi elvette tőlünk az udvart"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Áll a bál a főváros V. kerületében, a Bástya utcai óvoda udvaráért folyik a harc egy befektető és az önkormányzat között. A harc vesztesei egyelőre a gyerekek.

Megígérte Budapest Belváros önkormányzata, hogy rendezni fogja a Bástya utcai óvoda udvarának helyzetét. Kisajátítást helyezett kilátásba, és meghazudtolta a telek tulajdonosát, aki szerint az önkormányzat nem akar vele tárgyalni. A helyzet kényes: az önkormányzat 2008-ban eladta a telket, majd előbb megtiltotta a hotelépítést, aztán elmulasztotta visszaszerezni a telket. Most vagy visszaveszi a telket a tulajdonostól – fizetni mindenképpen kell valamit –, és ezzel elődei gazdasági döntését kérdőjelezi meg, adott esetben okoz kárt az önkormányzatnak, vagy a belvárosi lakos szülők haragját vonja magára.

Beszélgettünk pár szülővel, akik ekkor még nem tudták, hogy az önkormányzat a kisajátítás eszközéhez nyúl (amihez vélhetően még a tulajdonosnak és a bíróságnak is lesz pár szava). A szülők kedden délre beszéltek meg találkozót, hogy bemennek az önkormányzatba, végül a kerület vezetése az óvodaigazgatót és a szülői munkaközösség tagjait 11 órára behívta a hivatalba, ekkor ígérte meg a helyzet rendezését. A szülők szeretnének bizakodni, de vannak kétségeik.