szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A támogatott lakáshitelekből 88 százalékkal többet vettek fel az év első három hónapjában, mint 2019 elején, míg a többi lakáshitelnél csak 9 százalékos volt a növekedés.

Az év első három hónapjában 235,9 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződést a bankok, ez pedig 16 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest – számolt a Money.hu. A járványhatás egyelőre nem látszik az adatokon, pedig az első negyedév utolsó heteiben már jelen volt a járvány. De a lakáshitelek átfutási ideje 1-3 hónap is lehet, azaz a járvány hatása majd a következő hónapok adataiban jelenhet majd meg – figyelmeztetnek a szakértők.

Csak márciusban 84,5 milliárd forint lakáshitelre kötöttek szerződést a bankok, ez éves szinten 9 százalékos növekedést jelent.

A money.hu lakáshitel-kalkulátora szerint egy 10 millió forintos végig fix kamatozású 20 éves lakáshitel esetében a törlesztőrészlet a legjobb ajánlatok esetében a teljes hiteldíjmutató (thm) 5,11 százalék, így a havi törlesztés 66 ezer forint marad mindvégig a fix kamatozás miatt. A legdrágább verzióknál a thm 9-10 százalék is  lehet, ez pedig akár 90 ezer forintos törlesztést jelenthet.

A negyedéves lakáshiteladatokból az is látszik, hogy látványos növekedés ment végbe a támogatott kölcsönöknél: január eleje és március vége között közel 43 milliárd forint volt az összegük. Ez 88 százalékos bővülésnek felel meg. Közben a piaci alapon kínált lakáshiteleknél összege az első negyedévben 191,5 milliárd forintot tett ki, ez pedig 9 százalékos emelkedést takar.

Miközben a lakáshiteleknél nem látható a járványhatás, a személyi kölcsönök piacán már megjelent. Márciusban ugyanis ezeknek az összege 36,4 milliárd forintra rúgott, ami több mint 25 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól. Az első negyedévben a személyi 124 milliárd forintnál tartott a személyikölcsön-szerződések összege, ami 2 százalékos csökkenésnek felel meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bankmonitor.hu / Argyelán József Gazdaság

A lakáshitelek felénél emelkedhet a havi törlesztő

2019 közepén a lakáshitelek fele olyan változó kamatozású konstrukció volt, amelyek havi törlesztőit a bankok éven belül módosíthatják. Az ilyen hitelek kamata egy referenciamutatóhoz, jellemzően a 3 havi BUBOR hitelkamatlábhoz kötött, ezért ennek változása gyorsan beépülhet a havi törlesztőkbe is. Az elmúlt pár napban – a forintgyengülés közvetett hatásaként – a BUBOR 2016 óta nem látott szintre emelkedett, és jelenleg 0,39 százalékkal magasabb a 2019-es év átlagánál – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Dobszay János: Ő fél, ők félnek, mi nem félünk

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Nem vesznek fel betegeket a mohácsi intenzívre, mert minden szakdolgozó karanténban van

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban

Repülőn vesztette életét egy koronavírusos beteg az Egyesült Államokban