szerző:
Bankmonitor.hu / Argyelán József
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Elékezett július közepe a felvételiző diákok szeme a ponthatárokra szegeződik. A szülők pedig idén is választás elé kerülnek: vásároljanak, vagy béreljenek lakást gyermeküknek az egyetemi évekre? A Bankmonitor.hu szakértői utánajártak, hogy mikor melyik megoldás lehet pénzügyileg a jó döntés.

Már most - nyár közepén - ideje felkészülni az iskolakezdésre. Ez különösen igaz akkor, ha a gyerek idén kezdi el főiskolai, egyetemi tanulmányait. Sok esetben ekkor repül ki a csemete a családi fészekből, a szülőknek pedig meg kell oldaniuk valahogy gyermekük lakhatását is.

Ha nem kap kollégiumi férőhelyet, akkor jelenleg két megoldás lehetséges: vagy albérletet fizetnek a szülők, vagy megpróbálnak saját lakást vásárolni, de melyik lehet az ideális megoldás?

Mennyi lenne a havi kiadás bérlés és vásárlás esetén?

A Bankmonitor szakértői megnézték az ingatlanárakat Budapesten és két vidéki – Szeged, Győr -, egyetemi városban is. Egy átlagos 35 négyzetméter alapterületű lakás Pesten a XIII. kerületben 29,33 millió forintba, Szegeden 18,76 millió forintba, míg Győrben 19,35 millió forintba kerülne. A vételár az ingatlan.com oldalon megjelenő lakáshirdetések alapján lett meghatározva.

Sok család ezt a vételárat csak akkor tudja kifizetni, ha lakáshitelt is igényel. Fontos, hogy a jelenlegi banki gyakorlat alapján legalább 30 százalék saját megtakarításra, önerőre is szükség lenne a vásárláshoz. A számítás során abból indultunk ki, hogy a vevők nem rendelkeznek a minimálisan elvárnál nagyobb összegű megtakarítással.

©

Vagyis a vevők a vételár 70 százalékát szeretnék hitelből finanszírozni, ehhez 20 éves futamidőre igényelnének egy 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsönt. Érdemes hosszú ideig fix kamatozású konstrukciót választani, ezzel a kiadásokkal jobban lehet tervezni.

Ha a gyermek mesterkurzust is el szeretné végezni, akkor legalább 5 évre kellene biztosítani a lakhatását az adott településen. Érdemes megnézni, hogy ezen időszak alatt a kölcsönre fizetendő kiadásokat – törlesztőrészlet, induló díjak – meghaladják-e a bérleti költségek.

Az ingatlan.com oldalon megjelenő hirdetések alapján Pesten - a XIII. kerületben – 120 ezer forint, míg Szegeden és Győrben nagyságrendileg 100 ezer forint bérleti díjat szükséges fizetni egy 35 négyzetméteres lakásért havonta.

Ez alapján Pesten 5 év alatt a lakásvásárlásra 65 ezer forinttal többet kellene fizetni, mint bérlésre. Ugyanakkor a két vidék egyetemi városban 1 millió forintot lehetne 5 év alatt spórolni a lakás megvételével.

5 év után mi legyen a sorsa a lakásnak?

Természetesen az 5 év pénzmozgása alapján nem lehet megítélni a helyzetet, hiszen a vásárlásba a családnak jelentős saját megtakarítást is be kellett forgatnia. Éppen ezért érdemes azt is megnézni mi történne, ha az egyetemi évek után eladnák a szülők az ingatlant.

Az akkori ingatlanárakat nem lehet tudni, viszont ismerjük mennyit kellene visszafizetnie a családnak a hitelre. Ezen felül még mindenképpen a befektetett összeget szeretné visszakapni a család, méghozzá a Magyar Állampapír Pluszon elérhető hozammal növelten. Így meg lehet azt is nézni, hogy jobban jártak-e a szülők annál, mint ha egy alacsony kockázatú megtakarításba fektették volna a pénzüket.

Így meghatározható az az eladási ár, amelyet a családnak legalább kapnia kell az ingatlanért ahhoz, hogy ne legyen vesztesége a vásárláson a bérléshez képest. Egyik esetben sem szükséges az, hogy a lakásárak tovább emelkedjenek a jövőben, sőt Szegeden és Győrben közel 10%-os áresés mellett is megérheti a vásárlást választani.

Milyen buktatók lehetnek?

Nem tudni azonban, hogy a jövőbe hogyan fognak alakulni a lakásárak. Csupán a múltbeli adatokból lehet kiindulni: érdemes megvizsgálni hogyan alakultak a lakásárak a 2009-es válság idején.

©

A lakásárak a válság mélypontján nagyságrendileg 20 százalékot estek átlagosan a Duna House Lakásárindexe alapján. Ekkora árcsökkenés esetén már nem érné meg a lakásvásárlás.

Talán pontosabb kifejezés az, hogy nem érné meg 5 év után eladni a megvásárolt ingatlant, ezt pedig nem is kell megtenni feltétlenül. A gyermek tanulmányainak befejezése után a lakást bérbe lehet adni, a díjból pedig tovább lehet fizetni a hitel törlesztőrészletét. Mivel 10 éves kamatperiódust választottak a szülők a törlesztőrészlet nem fog megemelkedni. 10 éves időtávon pedig az előző válság árcsökkentő hatása már nem volt érzékelhető.

Csökkenhetnek akár az albérleti árak is. A jelenlegi helyzet igen képlékeny, a turizmus csökkenésével és az airbnb-vel kapcsolatos bizonytalanság miatt nehezen lehet tervezni az albérleti díjakkal. Ha pedig az albérleti díjak csökkennének, akkor a lakásvásárlás pénzügyi előnye is mérséklődne, adott esetben akár teljesen el is tűnne.

Vásárlás esetén érdemes külön kalkulálni karbantartási költségekkel is. Ahhoz, hogy a lakás állaga ne romoljon meghatározott időközönként érdemes felújítani azt. (Ilyen kiadások természetesen egy albérlet esetében nem jelentkeznek.) Ezek a költségek viszont jelentősen csökkenthetik a vásárlás pénzügyi előnyét is.

Már most mindenképpen érdemes megnézni a különböző lehetőségeket: megismerkedni az adott városban az albérleti lehetőségekkel, a lakásárakkal, sőt a különböző hitelajánlatokat is fel kell mérni. Felelősen csak ezek ismeretében lehet dönteni, fontos az alapos tájékozódás, mert bármelyik megoldást választják a szülők az egy hosszú távú - legalább 3-5 éves - elköteleződést jelentene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!