Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Öt éve nem látott trend jelent meg a lakáspiacon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az idei második negyedévben 6,3 százalékkal lettek olcsóbbak a használt lakások – derül ki az ingatlan.com legfrissebb – saját adatokon és a hivatalos statisztikákon alapuló – elemzéséből.

“Az elmúlt öt évben az idei második negyedévben először fordult elő, hogy a használt lakások ára éves szinten csökkent. A kereslet és a kínálat jelentősen visszaesett a koronavírus-járvány első hullámának legsúlyosabb időszakában” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Az áresés oka Balogh szerint az volt, hogy akiknek muszáj volt eladni az ingatlanjukat, mert például már megtalálták a következő otthonukat, azok kénytelenek voltak engedni az árból a kijárási korlátozások alatt. A használt lakások az éves árcsökkenés ellenére a 2015-ös szinthez képest 60 százalékkal voltak drágábbak a második negyedévben, az előző negyedévhez képest 8 százalékos volt a hanyatlás. Az új lakások ára éves szinten 1,4 százalékkal még növekedni is tudott.

A szakportál adatai szerint márciusi közepétől április végéig a kereslet 10-40 százalékkal esett vissza éves szinten, a feladott hirdetések száma pedig 10-30 százalékkal csökkent azokban a hetekben.

2021-ben viszont újra felpöröghet a piac, hiszen több elemmel bővül az állami lakástámogatási rendszer: lakásépítés áfájának 5 százalékra csökkentése, a lakásfelújításokra ígért maximum 3 millió forintos állami támogatás bevezetése, valamint a családi otthonteremtési kedvezménnyel – azaz a csokkal – vásárolt lakásoknál az illeték elengedése mind olyan lépés, amely segítheti a visszapattanást. Részben ezeknek az intézkedéseknek is köszönhető, hogy az új lakások és házak iránti érdeklődések száma október első három hetében 40 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban – mondta Balogh.

Hozzászólások