Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozott a fertődi Esterházy-kastélyt működtető cég, mostantól a Miniszterelnökség a felelőse.

A hétfő este megjelent miniszteri rendelet szerint az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. állami tulajdonosi jogait keddtől nem a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Zrt. gyakorolja, hanem a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség.

Amikor 2018-ban az új kormányban elosztották a tulajdonosi joggyakorlási hatásköröket, a fertődi Esterházy-kastélyt működtető cég felügyeletét közvetlenül a Kabinetiroda kapta, de ez csak két hónapig tartott. Utána az MTÜ lett az illetékes, ami azonban a lényegen nem változtatott, mert ennek a cégnek a részvényesi jogait a kabinetiroda gyakorolja, tehát Rogán felügyelete csak közvetettebbé vált.

Most viszont a Miniszterelnökség lett a felelős. A megbízás 2022 végéig szól, de a korábbi is addig szólt, amíg most meg nem változtatták. Az ilyen rendeletekhez általában nem fűznek indoklást, tehát nem lehet tudni, mi van a döntés mögött. Idén nyáron hasonló változás történt a Fertő-tó turisztikai fejlesztésénél, akkor a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Kft. felügyeletét adták át ugyanígy.

A mostani rendeletet is Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter írta alá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!