szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Most, hogy elérhetővé vált a felújítási támogatás, a legrosszabb energetikai kategóriákba tartozó lakásokat vásárolnának nagyon sokan.

Több olyan otthonteremtési támogatás vált elérhetővé januártól, amelynek feltétele, hogy családi otthonteremtési támogatással vásárolt ingatlanról legyen szó. Azt már egy hete bemutattuk, hogy a bankok nem éreztek eddig nagyobb érdeklődést, most pedig az ingatlan.com készített egy elemzést a lakásvásárlási tervekről:

februárban csak 2 százalékkal több használt ingatlant adtak el, mint egy évvel korábban, de az érdeklődések száma már 20 százalékkal nőtt.

Logikus ez: a lakás- vagy házvásárlás előtt teljesen érthető, ha az ember hosszabb ideig keres, így elsőként a keresések száma ugrott nagyon nagyot, a vásárlásokéban csak kis csúszással várható növekedés.

A januárihoz képest már így is jókora emelkedést mértek, az, hogy 10 200 használt ingatlant vettek februárban, egy hónap alatt 9,6 százalékos növekedést jelent.

A növekedés egyik motorja a felújítási támogatás volt, ami fokozta a korszerűsítendő lakások iránti keresletet – áll az elemzésben.

A két legrosszabb energetikai kategóriába (II és JJ) sorolt ingatlanokra 17 százalékkal több energiatanúsítvány készült, mint tavaly februárban.

Az ingatlan.com előrejelzése szerint a következő hónapokban még nagyobb lehet a növekedés tempója. De ez önmagában nem nagy meglepetés, tavaly tavasszal a járvány első hulláma alatt annyival visszaestek az eladások, hogy március-áprilisban ahhoz képest 40-50 százalékos plusz sem volna meglepetés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Gazdaság

Bár sokan várták, egyelőre nincs roham a csokért

Januártól több olyan otthonteremtési támogatási elem is elérhetővé vált, amelynek előfeltétele, hogy az igénylő csokkal vásároljon lakást. Az ügyfélérdeklődésben látszik, hogy megmozgatta a lakásvásárlók fantáziáját az új program, de egyelőre csak kevés bank tapasztal kirobbanó növekedést az igényléseknél.

hvg.hu Ingatlan

Mire kell odafigyelni a lakásfelújítási hitel igénylésénél?

Február óta vehető igénybe a lakásfelújítási támogatáshoz kapcsolható lakásfelújítási kölcsön, van olyan nagyobb bank, ahol már az első folyósítás is megtörtént. Bár egy lakáscélú jelzáloghitelről van szó, a feltételek mégis eltérnek a többi ajánlattól, hiszen az államilag támogatott konstrukciókra speciális feltételek is vonatkoznak. A Bank360.hu elemzői összefoglalták, hogy mire érdemes odafigyelni a lakásfelújítási kölcsön igénylésénél.