szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A projektet az Európai Központi Bank is támogatta.

Hollandiában megépültek az euróra tervezett hidak – számol be az Octogon építészeti lap. Azt írják, hogy az euró bevezetésekor szándékosan nem valós építményekkel illusztrálták a bankjegyeket. Mára viszont ez a kitétel nem igaz, miután a holland Robin Stam a valóságban is megtervezte az addig fiktív hidakat. Az azóta elkészült hidak Spijkenisse városkában, egy lakónegyedhez vezetnek.

A cikkből kiderül, hogy amikor bevezették az eurót, mindössze 7 papírpénz került forgalomba: 5, 10, 20, 50, 100 és 500 eurós, így nem lehetett őket az eurózóna egy-egy tagállamához rendelni. Ezért ez európai kultúrtörténet hét különböző korszakát jelenítik meg: klasszikus antikvitás, római kor, gótika, reneszánsz, barokk és rokokó, acél- és üvegépítészet, kortárs építészet. A bankjegyeket Robert Kalina tervezte.

A hidakat, mind a 7-et, pontosan modellezték a bankjegyek alapján, az építéshez festett betont használtak, a megvalósításhoz az Európai Központi Bank is hozzájárult.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!