szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A használt téglalakások négyzetméterára az V. kerületben, míg a paneleké a XI. kerületben a legmagasabb.

Tovább emelkedett a fővárosban értékesített használt téglalakások átlagos négyzetméterára a tavalyi év azonos időszakához képest, ennek mértéke azonban elmaradt a járvány előtt tapasztalt növekedési ütemtől – derül ki Otthon Centrum legfrissebb tanulmányából.

A portál szerint az év első négy hónapjának értékesítési adatai alapján Budán 835, a belvárosban 762, míg a külső pesti kerületekben 606 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. A Belvárosban ez 5 százalékos csökkenést, míg a külső pesti kerületekben 5 százalékos, Budán 6 százalékos növekedést jelent 2020 első négy hónapjához képest.

Budán a XI. kerületben 10 százalékkal nőttek,  X., a XIV., a XVIII., és a XIX. kerületben pedig 6 százalékkal emelkedtek, míg a IV. és XV. kerületben majdnem 10 százalékkal csökkentek az átlagárak. Továbbra is Budapest V. kerületében a legdrágábbak a használt téglalakások: a négyzetméterár átlaga 937 ezer forint volt, amelyet leginkább a II. kerület tudott megközelíteni 910 ezer forintos négyzetméterárral, míg a VI. kerületben mért 875 ezer forint a harmadik legdrágább a 23 kerület közül.

A Belváros többi kerületében, az év első négy hónapja során zárt tranzakciók alapján 600-850 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző, a külső pesti kerületekben pedig 500-650 ezer forintos átlagos négyzetméterár a meghatározó.

A panellakások esetében a belső kerületek lakótelepei bizonyultak a legdrágábbnak, ahol átlag 637 ezer forintos négyzetméteráron keltek el a lakások az év első négy hónapjában. Ezen belül is a XI. és XIII. kerületi panellakások a legdrágábbak: előbbit 659 ezer, utóbbi 653 ezer forintos átlagos négyzetméteráron lehetett megvásárolni.

Budán 607 ezer, a külső pesti kerületekben 512 ezer forint volt az átlagos négyzetméterár. Budapest belvárosi kerületei közül a legtöbb panel a XIII. kerületben van és ott 8 százalékkal értek többet ezek a lakások. Budán az olcsóbb XXII. kerületben 10,5 százalékkal, a III. kerületben 7,5 százalékkal, a legdrágább XI. kerületben 1, míg a külső pesti kerületek többségében 5 százalékkal drágult a lakások átlagos négyzetméterára.

Ami a használt családi házakat illeti: az Otthon Centrum adatai szerint a budai kerületekben átlagosan 647 ezer, a pesti kertvárosrészekben 405 ezer forintos négyzetméter volt az irányadó az első négy hónap értékesítési adatai alapján.

Amíg Budán ez 20 százalékos árnövekedést jelentett, addig a pesti oldalon csak 3 százalékot.

A budai kerületek többségében átlagosan 650-750 ezer forintos négyzetméterárak fordultak elő, míg a XXII. kerület ennél valamivel olcsóbb volt, a külső pesti kerületek többségében pedig átlag 500 ezer forintot fizettek négyzetméterenként. Ezek közül a kerületek közül a XXIII. kerületben lehetett a legolcsóbban kertes házhoz jutni, ahol az átlagár alig több mint 250 ezer forint volt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sztojcsev Iván Ingatlan

Óriásit nőtt az újonnan átadott lakások száma

Budapest húzta az ország lakáspiacát: közel duplájára nőtt az átadott új lakások száma a fővárosban. De lassulás jöhet: új építési engedélyt kevesebben kértek, mint tavaly ilyenkor.