Tetszett a cikk?

Csak a világörökségi területeken lesz kötelező eladni a bérlakásokat a bérlőknek a törvényalkotási bizottság (TAB) javaslata szerint.

Igaznak bizonyult a Népszava ma megjelent információja: Böröcz László Fidesz-képviselő eredeti javaslata, amely az ország összes önkormányzatát kötelezte volna a bérlakások töredékáron történő eladására, szinte megszüntetve ezzel a helyi lakásgazdálkodást, és amelyet sok tekintélyes fideszes polgármester is hevesen elutasított, jelentősen átalakult. A jövő keddi szavazáson már a törvényalkotási bizottság szövegéről döntenek, amely csak a budai Vár és az Andrássy út világörökségi helyszínén és védőövezetében található bérlakásokra vonatkozik.

Ezeket megvásárlójuk négy évig nem adhatja el. Erről azonban a bizottságban ellenzékiek elmondták: mindez nem változtat azon, hogy az érintett önkormányzatokat jelentős közvagyontól fosztják meg (ráadásul azt is korlátozzák, hogy a bérlakás-eladás bevételét mire fordíthatják), és azon sem, hogy Bayer Zsolt publicista és más kedvezményezett várbeli lakók szintén fillérekért megvehetik a lakásukat, ha nem is most, hanem amikor bérlői viszonyuk eléri az ötéves időtartamot.

A kínai Fudan Egyetem magyarországi alapítványáról szóló törvényjavaslathoz néhány technikai apróságon kívül csak azt tette hozzá a TAB, hogy a kormány „legkésőbb 2022. december 31-éig beszámol az Országgyűlésnek az intézmény létesítésével kapcsolatos beruházás előkészítéséről és a megvalósítás tervezett költségeiről”.

Schanda Tamás államtitkár a bizottságban is elmondta, hogy az ellenzék tiltakozása hisztérikus hangulatkeltés, hiszen még csak folyamatban van a tervezés. Arra azonban nem adott magyarázatot, hogy ha ez így van, akkor miért kell már a jövő héten törvényt hozni az egyetem alapítványáról, és miért hatalmazzák fel Palkovics László minisztert a kuratórium kinevezésére.

Kiegészítették a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvényjavaslatot is: beleírták és ezzel véglegesítették a szerda este és csütörtök délután megjelent rendeleteket, egyebek közt a járvány által sújtott adózók kedvezményeiről, a Széchenyi-kártyáról és a miniszterelnök által a mai sajtótájékoztatón bejelentett tíz nap pótszabadságról, amelyre a védekezés résztvevői jogosultak és két éven belül vehetik ki. A törvényalkotási bizottság ellenzéki alelnöke, Demeter Márta (LMP) élesen bírálta, hogy a törvényjavaslathoz a kormányoldal a parlamenti plenáris vita után egy 121 pontból álló, indoklással együtt 84 oldalas módosítást adott be, amelynek alapos megtárgyalására már nem volt idő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!