Készül a nagy Madáratlasz: madárszámlálókat keresnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Madármegfigyelő programhoz keres önkénteseket a Magyar Madártani Egyesület.

2014-2017 között egy olyan madármegfigyelő programot indít a Magyar Madártani Egyesület (MME), amelynek keretében a fészkelő madárfajok első részletes magyar Madáratlaszát kívánják elkészíteni. Az atlasz bemutatja majd a hazai fészkelő madarak előfordulását, valamint az országon belüli eloszlásukat is. A Madáratlasz elkészítéséhez azonban több száz felmérő, sok-sok ezer terepi megfigyeléssel töltött óra és sok millió adatrekord is szükséges lesz.

A magyar Madáratlasz az Európai Madárszámlálási Tanács (EBCC) új, 2020-ra tervezett könyvéhez is hozzájárulna, az EBCC ugyanis a nyolcvanas-kilencvenes években készítette el az Európa Fészkelő Madarainak Atlaszát, de ekkor a Magyarországon fészkelő madárfajok részletes hazai atlaszának elkészítésére nem volt lehetőség.

Az MME ezért most olyan madármegfigyelőket keres, akiknek egyedül vagy másokkal összefogva egy-egy kiválasztott 10x10 kilométeres négyzetet kellene felmérnie, lehetőleg egy év alatt. A résztvevőknek a terepi munkájuk során teljes fajlistát kell készíteni a látott és azonosított madárfajokról, megadva azt is, hogy milyen valószínűséggel fészkelhet a megfigyelések alapján a bejárt területeken.

További részletek a Madárszámlálók oldalán olvashatók!