szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Még csak pár hónapja, hogy a Nokia és a Microsoft szoftverfejlesztési megállapodást kötött multimédiás termékek előállítására. Már az első közös produkció – az N sorozatba tartozó N91 – is igen figyelemreméltóra sikeredett.

Nokia Nseries N91. Mobil
szórakozás és kommunikáció
egyben
Már a külsőségek is arra hivatottak, hogy felhívják a figyelmet: itt kérem csúcsminőség lett megcélozva. A polírozott acéltok és a feketegyöngy, illetve ezüstszínű gombok afféle rangjelzésként értelmezhetők a telefonok között, mint a tábornoki tölgyfalevél, vagy arany vállbojt. A telefon képességei aztán nem is adnak okot a csalódásra.

Ez az első olyan Nokia szerkezet, amelyben egy 4 GBytos merevlemez tárolja az adatokat, természetesen Wi-Fi képességekkel is felszerelték, s alkalmas a Windows Media Player 10 futtatására. Ezzel lehetővé válik, hogy akár az utcán sétálva lehessen multimédia-fájlokat letölteni a készülékre a Wi-Fi vagy a mobiltelefon-hálózaton elérhető EDGE technológiát használva. Persze a hagyományos kapcsolatokhoz rendelkezésre áll egy USB 2.0-ás kapcsolat is, amikor az N91 úgy jelenik meg a számítógép kezelőfelületén, mint egy külső meghajtó. A készülék támogatja az MP3, az M4A, az AAC és a WMA formátumok lejátszását is.

A készüléknek ezen kívül is van egy csomó multimédiás extrája (most a telefon képességekről nem beszélünk, hiszen mindent tud abban a műfajban, amit csak kell) a line-in sztereó hangfelvételtől kezdve a standard- és a Bluetooth fejhallgató meghajtásán és, a zenelisták generálásán át, az Office applikációk használatáig, s mindezeknek a számítógéppel való szinkronizálásáig.

A telefon készenléti üzemmódban hét napig bírja a gyűrődést, s 12,5 órán keresztül tud megállás nélkül zenét játszani. S ezek az adatok igen jónak mondhatók.

A N91 magyarországi megjelenéséről csak annyit tudni, hogy a hivatalos közlés szerint a z első Nseries termékek 2005 második negyedévében mutatkoznak be, amelyeket 2005 végéig több modell követ. Ezek közös vonása az lesz, hogy a felhasználók több ezer utólag telepíthető alkalmazással igazíthatják majd egyéni igényeikhez a készülékeket.

MTI Gazdaság

Indiában épít gyárat a Nokia

A Nokia bejelentette, hogy 150 millió dolláros beruházással mobil készülékeket gyártó üzemet épít az indiai Tamil Nadu államban. A finn cég illetékesének közlése szerint a munkaerő itt képzett (kétezren dolgoznak majd a gyárban), az üzleti környezet jó és a költséghatékonyság szempontjából igen ideális terület.

MTI Tech

Szoftver alkalmazási egyezményt kötött a Nokia és a Microsoft

A világ legnagyobb mobiltelefon gyártója a finn Nokia és a Microsoft szoftvergyártó konszern egyezményt kötött az online zeneművásárlást és azok mobil készülékeken történő visszajátszását lehetővé tévő rendszer kialakítására.

Gazdaság

Nokia: 500 millió dolláros szerződés a HP-vel

Öt évre szóló, évente százmillió dolláros szerződést kötött a finn Nokia és a Hewlett-Packard számítástechnikai óriás, melynek értelmében a HP nyújtja a Nokia számára az informatikai hátteret.

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Der Standard: Amit Kurz csinál, az lightos orbáni politika

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

Zöld jelzésnél megállt a Porsche és megvárta, amíg mindenki pirosat kap - videó

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában

A műtőből jelentkezett be Zoomon egy tárgyalásra egy orvos Kaliforniában