Elsikkasztotta az osztálypénzt egy nyíregyházi szülő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mintegy 1,3 millió forint osztálypénzt sikkasztott el egy nehéz anyagi helyzetbe került szülő az egyik nyíregyházi középiskolában - írta szerdai számában a Kelet-Magyarország.

A rendőrségi feljelentést a nyíregyházi Vásárhelyi Pál Építőipari és Környezetvédelmi-Vízügyi Szakközépiskola egyik végzős osztályának szülői munkaközössége tette meg, miután kiderült, hogy "eltűnt" a diákok szalagavató ünnepségére és a bankettre gyűjtött osztálypénze - olvasható a napilapban. A szálak a folyószámlát kezelő egyik édesanyához vezettek, aki beismerte: nyáron nehéz anyagi helyzetbe került, ezért nyúlt hozzá a felügyeletére bízott pénzhez. A nő egyfajta gyorskölcsönként tekintett a végzősök vagyonára, amit gyorsan képes lesz visszautalni a "megcsapolt" bankszámlára. A szülők kénytelenek voltak újra, egy összegben befizetni a szalagavatóhoz szükséges összeget.

A középiskola a lapot úgy tájékoztatta: két szülőt bíztak meg az osztálypénz kezelésével, akiknek külön-külön is hozzáférésük volt a folyószámlához. A hűtlen kezelésre a szalagavató előtt pár hónappal, szeptemberben derült fény.

Mivel a hiányzó 1,3 millió forint nem az iskola, hanem az osztályközösség vagyona, a szülők tettek feljelentést az édesanya ellen - tette hozzá az igazgató. Az iskola, illetve az osztályfőnökök egyébként nem szedhetnek pénzt a ballagási kiadások fedezetére, ezt a feladatot néhány szülőre kell bízni. A hasonló pénzügyi visszaélések elkerülése érdekében azt javasolja a tantestület, hogy legalább három megbízható felnőtt vállalja el a pénzt felügyeletét, a folyószámlához pedig kizárólag közösen férhessenek hozzá.

A megyében több hasonló ügyben folyik rendőrségi nyomozás. "Az ok és az okozat minden esetben ugyanaz: a pénz felett rendelkező személy vagy személyek nehéz anyagi helyzetük okán olyan forintokhoz nyúlnak, amelyekhez nem lenne szabad, később pedig képtelenek elszámolni a rájuk bízott összeggel" - mondta a Kelet-Magyarországnak Fedor Rita, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.