szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Felül kell vizsgálni 40 év után Magyar László ítéletét, akit rablógyilkosságok miatt ültettek le korábban - derül ki a Kúria csütörtöki határozatából. 2010-ben szabtak ki rá jogerősen tényleges életfogytiglani szabadságvesztést, de régebben lecsukták már - és a Kúria ezt figyelembe vette. Ügyében azután indítottak felülvizsgálati eljárást, hogy az emberi jogi bírósághoz fordult Strasbourgban. Magyar László 76 éves lesz, amikor esélyt kaphat a szabadulásra, ha akkor úgy ítélik meg, hogy már nem veszélyes a társadalomra.

Magyar László egy rablóbanda tagjaként magányos, idős embereket támadott meg 2001-2002-ben, a bántalmazásokba hárman belehaltak. 36 éves kora óta van börtönben, most 49 éves. 2005-ben ítélték tényleges életfogytiglani börtönre, 2010-ben emelkedett az erről szóló döntés jogerőre.

©

A HVG eheti számában foglalkozik az esettel illetve a tényleges életfogytiglani büntetés körüli anomáliákkal. A cikk szerint most 53-an töltik itthon tényleges életfogytiglani büntetésüket, közül 29-en jogerős ítélet alapján. A halálbüntetés eltörlése is hozzájárulhatott itthon ennek a büntetési formának a térhódításához.

Magyar László beadványa alapján tavaly májusban az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy jogsértő a tényleges életfogytiglani büntetés gyakorlata, amely megfosztja az elítélteket a feltételes szabadlábra helyezés lehetőségétől. Magyar László a strasbourgi döntéssel jól járt: nemcsak a jogsértés tényét állapították meg. Az ügy elhúzódása miatt Magyar Lászlónak kétezer euró nem vagyon kártérítést ítéltek meg. A határozat ugyanakkor nem jelentette azt, hogy ki kell őt engedni: csupán arra világított rá, hogy a szabadulás elvi lehetőségét mindenkinek meg kell adni.

Nem ez volt egyébként az első eset: az emberi jogi bíróság több ügyben kimondta már, hogy a tényleges életfogytosoknak is jár a szabadulás lehetősége, vagyis a remény.

A magyar jogalkotók a strasbourgi döntés után, tavaly ősszel bevezették a kötelező kegyelmi eljárás jogintézményét: eszerint 40 év után felülvizsgálható a tényleges életfogytiglani büntetés. A kegyelemre való alkalmasságot először 25 év után vizsgálja meg a büntetőbírókból álló kegyelmi bizottság. Az államfő ezután szabadon mérlegelheti majd, kegyelmet ad-e vagy sem.

Magyar László esetében a Legfőbb Ügyészség hivatalból kérte a Kúriát, hogy változtassák meg a jogerős ítélet azon részét, amely kizárja a feltételes szabadlábra helyezést. A védelem is ugyanezt kérte.

©

Volt azonban itt egy csavar. A Legfőbb Ügyészség a Kúriához kedden eljuttatott indítványában már azt javasolta, hogy a bíróság tartsa hatályban a korábbi ítéletet (addig a védelemmel együtt annak megváltoztatását kérték). Ez Magyar László esetében azt jelentette volna, hogy az azóta hatályba lépett szabályok vonatkoznának rá is, és leghamarabb 40 év után lenne felülvizsgálat. A védők az utolsó pillanatban beadott indítványon kiakadtak – írja az Index.

A Kúria csütörtökön hirdetett határozatot az ügyben. Eszerint Magyar László ítéletét 40 év múlva kell majd először felülvizsgálni, vagyis megkapta a szabadulás reményét. Akkor egyébként 76 éves lesz, 36 éves kora ül börtönben, most 49 éves – vagyis esetében egyedi döntés született, és nem alkalmazták visszamenőlegesen a strasbourgi határozat után hozott új szabályozást.

©

Karsai Dániel ügyvéd, Magyar jogi képviselője a HVG-nek azt mondta: 40 év is túl hosszú idő, egyet jelent a reménytelenséggel. Kriminológiai kutatások igazolják, hogy 25 év után a büntetés eléri a célját, és annyi idő után még van remény visszavezetni valakit a társadalomba. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Folytatják a Johnson & Johnson vakcináinak szállítását Európába, frissítik a betegtájékoztatót

Ötször annyi cég lesz kénytelen fenntarthatósági jelentést készíteni, mint eddig

Ötször annyi cég lesz kénytelen fenntarthatósági jelentést készíteni, mint eddig

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián

Az autós szimulátorozás lesz az egyik versenyszám a virtuális olimpián