Az ellenzék távollétében vizsgálódott az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága a február 20-i amerikai légtérhasználattal kapcsolatban keddi ülésén, a Fidesz és az MDF képviselői ugyanis kivonultak a tanácskozásról, mert szerintük külön vizsgálóbizottságnak kellene lefolytatnia az ellenőrzést. A bizottság szocialista elnöke szerint a vizsgálatot az ellenzék nélkül is befejezik.

Mivel a szakbizottságban kormánypárti többség van, így bármilyen ügyet napirendre tudnak tűzni és el is tudják tussolni a vizsgálatot - mondta Simicskó István, a bizottság fideszes alelnöke a kivonulást követően. A vizsgálóbizottságba ezzel szemben egyenlő számú képviselőt delegálnak az ellenzéki és a kormánypártok is, tehát konszenzusos döntésre van szükség a határozat elfogadásakor. Mivel a légtérhasználattal kapcsolatos engedélyezési folyamat több tárcát és szakhatóságot is érint, így az ellenőrzést csak külön vizsgálóbizottságra lehetne bízni - jelentette ki. Erre szerinte a társadalom megnyugtatása érdekében van szükség, hiszen "a közelmúltban több, a február 20-ihoz hasonló eset" is történhetett. Február 20-án hat amerikai helikopter és egy tankergép megsértette Magyarország légterét.
Az érvényben lévő parlamenti felhatalmazások kapcsán egyetlen a február 20-án történthez hasonló eset sem fordult elő - közölte Kiss Lajos, a Katonai Légügyi Hivatal igazgató-helyettese az ülésen. Elképzelhetetlen, hogy történt volna olyan átrepülés Magyarország légterében, amelyről nem tudnának az illetékes szakhatóságok, s elutasított átrepülési kérelemről sem tud - jelentette ki.
Lakatos László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium védelmi tervezési és koordinációs főosztályának vezetője közölte: a február 20-i eset után szigorítottak az áthaladások engedélyezésén. Eszerint az engedélyen külön felhívják a kérelmező figyelmét arra, hogy csak az országgyűlési felhatalmazásban szereplő feladatra veheti igénybe Magyarország légterét. Arra is kötelezik az átrepülést kérőket, hogy a légtérhasználat megkezdése előtt közvetlenül ismételten tájékoztassák a Külügyminisztériumot. A légi közlekedési törvény májusi tervezett módosításakor várhatóan az is bekerül a jogszabályba, hogy a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok is vegyenek részt a légtérhasználati kérelmek elbírálásában - mondta Lakatos.
Keleti György, a testület szocialista elnöke az ülésen hangsúlyozta, a közvélemény megnyugtatása végett fontos, hogy a testület gyorsan lefolytassa a vizsgálatot, egy vizsgálóbizottság felállítása pedig akár két hónapig is eltarthat. Az ellenzék igyekszik félretájékoztatni a közvéleményt és az a célja, hogy hosszú ideig azt a látszatot keltse: a magyar kormány nem rendelkezik kellő ismeretekkel a légtérhasználatokkal kapcsolatban - jelentette ki az ülés után. A meghallgatott szakhatóságok képviselői egybehangzóan állították, hogy nem történt olyan légtérhasználat, amely nem felelt volna meg az országgyűlési felhatalmazásoknak, s Magyarországon a NATO-tagállamok gyakorlatának megfelelően működik a légtérellenőrzéssel kapcsolatos engedélyezési és ellenőrzési folyamat - mondta.
Keleti szerint a Simicskó István által benyújtott, vizsgálóbizottság felállításáról szóló határozati javaslatot a honvédelmi bizottság nagy valószínűséggel nem fogja általános vitára alkalmasnak találni, a bizottság azonban lefolytatja a kedden elkezdett vizsgálatot, függetlenül attól, hogy azon részt vesznek-e az ellenzéki képviselők. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

Egymilliárdot fizet az állam ügyvédekre egy agrárcég elleni perben

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

"A bíróknak sem jó üzenet, ha a jogszabályokat épp a bíróságon szegik meg"

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Magyar kutatók fejlesztettek ki valamit, ami segíthet a stroke-on átesett betegek gyógyulásában

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Hillary Clinton levelet írt egy nyolcéves kislánynak, aki elvesztette az iskolai elnökválasztást

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát

Toplista: ezek az autók produkálják a legkevesebb motorhibát