Tetszett a cikk?

Mind Mádl Ferenc köztársasági elnök, mind pedig Medgyessy Péter miniszterelnök fogadta hétfőn Al-Valid bin Talal szaúdi herceget. A milliárdos üzletember Fahd király unokaöccse, s olyan, Magyarországon már jelen lévő cégcsoportokban tulajdonos, mint például a Four Seasons szállodalánc és a Citigroup - jelentette az MTI.

Magyarországon a szaúdi tőke számára a turizmus, az ingatlanpiac és a pénzügyi befektetések területén volnának vonzó területek - javasolta Al-Valid bin Talalnak a magyar miniszterelnök. A 21 millió lakosú Szaúd-Arábiai Királyság a világ legnagyobb kőolajtermelője és exportálója, a bruttó hazai termék (GDP) 90-95 százalékát az olajszektor adja. A GDP ebből adódóan a mindenkori olajáraktól függően ingadozik: az 1999 és 2000 közötti pénzügyi évben 140,9 milliárd amerikai dollár, 2000/2001-ben pedig 170 milliárd dollár volt. Az 1973 és 1980-as évek két olajárrobbanását követően még dúsgazdagnak számító ország ma 8 ezer dolláros egy főre jutó jövedelmével közepes fejlettségűnek számít, s importja éves átlagban 25-26 milliárd dollár körül alakul, ezzel is a térség legnagyobb fizetőképes piaca. (Éves behozatala alig több a nyolcvanas évek elején gyors növekedést produkált, "békebeli" Irak akkori importjának.) Szaúd-Arábia az utóbbi években egyre több magyar árut vásárolt, 2000-ben 28,2, 2001-ben 39,7, tavaly pedig 83,8 millió dollár értékben. A szaúdi magyar import mindössze 2-3 millió dollár. Szaúd-Arábiával Magyarország 1995 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!